Prisma » Legislativ » Recunoaşterea documentelor publice

Recunoaşterea documentelor publice

Libera circulaţie a persoanelor şi companiilor este unul din drepturile de bază în UE. Uneori, însă, aceasta nu este uşor de obţinut. Deşi nu mai există cerinţe pentru stabilirea autenticităţii paşapoartelor, nu acelaşi este cazul altor documente publice, precum certificatele de naştere şi de căsătorie. Pentru facilitarea liberei circulaţii şi reducerea birocraţiei, marţi, 4 februarie, eurodeputaţii au votat un nou regulament pentru simplificarea recunoaşterii anumitor documente publice în UE.

Pentru simplificarea mobilităţii muncitorilor şi studenţilor, noile reguli vor elimina o parte din formalităţile existente, care înseamnă de multe ori bani şi timp. Vor fi mai uşoare, de exemplu, recunoaşterea unui certificat de naştere, căsătoriile, înregistrarea unei case sau a unei companii. Noile reguli includ:

  • scutirea documentelor publice de legalizare sau apostilare
  • acceptarea copiilor şi traducerilor necertificate
  • stabilirea unor norme europene pentru documente, ce vor elimina necesitatea traducerii
  • ameliorarea cooperării administrative între state pt. verificarea autenticităţii documentelor.

Simplificarea se referă la documentele oficiale eliberate de autorităţile din statele membre şi având valoare probantă formală în ceea ce priveşte, printre altele, naşterea, decesul, numele, căsătoria, parteneriatul înregistrat, filiaţia, adopţia, reşedinţa, cetăţenia, naţionalitatea, bunurile imobile, statutul juridic şi reprezentarea unei societăţi sau a unei alte întreprinderi, drepturile de proprietate intelectuală şi absenţa cazierului judiciar. Documentele întocmite de persoane private şi documentele eliberate de autorităţile statelor terţe sunt excluse din domeniul de aplicare al propunerii.

Regulile aduc o schimbare importantă faţă de situaţia actuală, în care cetăţenii şi companiile trebuie să dovedească autenticitatea documentelor prin certificarea copiilor şi a traducerilor, care de multe ori nu sunt valabile decât dacă traducătorul autorizat este rezident al ţării care cere documentul.

Spread the love


Scrieti un comentariu