Prisma » Ştiinţă » Sondă lunară transmite rapoarte muzicale ale vremii din spaţiu, live online

Sondă lunară transmite rapoarte muzicale ale vremii din spaţiu, live online

Lunar Reconnaissance Orbiter al NASA (LRO) are un post de radio pe internet pentru persoanele care doresc să consulte “vremea spaţiului” prin muzică. Operând în timp real, cât timp sonda nu se află în spatele Lunii, valoarea măsurătorilor nivelului de radiaţii percepute de navă sunt transformate într-un flux constant de muzică. Nivelul radiaţiilor determină care instrumentul este selectat, cheia muzicală utilizată şi ritmul.

“Minţile noastre iubesc muzica, astfel încât această metodă oferă un mod plăcut în care să interacţionăm cu datele”, a declarat liderul de proiect muzical, Marty Quinn de la Universitatea din New Hampshire, Durham, SUA. “De asemenea, oferă accesibilitate pentru persoanele cu deficienţe de vedere”.

Lansată în 2009, LRO orbitează Luna, realizând hărţi ale suprafeţei. Sonda este echipată cu un telescop, CRaTER, dotat cu şase detectoare care monitorizează particulele încărcate energetic din razele cosmice galactice şi evenimentele solare.

CRaTER face două tipuri de măsurători cruciale. Un tip studiază interacţiunea dintre radiaţia în spaţiu cu un material asemănător ţesutului uman, pentru a ajuta oamenii de ştiinţă să evalueze efectele pe care expunerea din timpul unei călătorii spre Marte, de exemplu, o are asupra oamenilor şi organismelor. Celălalt tip priveşte undele de radiaţie care lovesc Luna şi efectele generate de acea interacţiune, care oferă o modalitate de a explora compoziţia suprafeţei. “Astfel am făcut descoperiri cuprinzătoare privind aspecte fundamentale ale acestui tip de radiaţii”, a declarat Nathan Schwadron, cercetătorul principal pentru CRaTER. “De exemplu, am descoperit că materialele plastice şi alte materiale uşoare pot oferi o protecţie şi mai eficientă decât ecranarea standard, cum ar fi aluminiul”.

Cele şase detectoare măsoară cât de multe particule energetice sunt înregistrate în fiecare secundă şi trimite informaţiile către CRaTER Live Radio, unde un program converteşte măsurătorile în note pe o scară de patru octave. Şase sunete sunt emise în fiecare secundă, una pentru fiecare detector. Tonurile mici indică o activitate mare, în timp ce tonurile mai mari indică un număr mai mic de radiaţii.

Programul selectează instrumentul principal şi o cheie muzicală pe baza activităţii recente. La cele mai mici niveluri de radiaţii, principalul instrument va fi pianul. Dar, pe măsură ce nivelul radiaţiilor creşte, va fi selectată una dintre scalele minore şi pianul va fi înlocuit cu unul din celelalte şapte instrumente.

De exemplu, atunci când CRaTER a captat un număr de radiaţii crescute cauzate de erupţia solară din 7 ianuarie 2014, instrumentul primar a fost schimbat cu marimba, care este două instrumente deasupra pianului. O tobă din oţel sau o chitară în loc de o marimba ar însemna că nivelul de radiaţii a crescut mai mult. Un banjo ar însemna că a fost atins vârful valorilor din intervalul normal de funcţionare al telescopului pentru radiaţii.

Postul de radio este unul dintre produsele CRaTER oficiale şi este disponibil on-line şi prin intermediul unei aplicaţii.

În ultimele decenii, oamenii de ştiinţă din multe domenii au experimentat conversia în sunet, în speranţa de a valorifica abilitatea oamenilor de a auzi mici modificări instantaneu, chiar şi pe un fundal zgomotos. Cel mai cunoscut exemplu este unul simplu: Contorul Geiger produce un clic de fiecare dată când se detectează particule radioactive. Acest procedeu a fost folosit pentru a prezenta date de la mai multe nave spaţiale NASA, în special Voyager 1 şi 2 şi Kepler.

Aplicaţii pentru calculator, iPhone sau Android pot fi descărcate de la CRaTER Live Internet Radio Station.



Scrieti un comentariu