Prisma » Civica » Pseudo politikon

Pseudo politikon

Încă arde subiectul destrămării USL. O alianţă ce a scăpat oricărei logici din chiar momentu constituirii sale. În primul rând, dacă ar fi să-i credem pe liberali că au doctrină de dreapta. Se aliază dreapta cu stânga, pentru ce? Răspunsul este cel de-al doilea ilogism al naşterii monstruozităţii. Ţelul comun al celor două partide, mă rog, trei, PSD, PNL şi PC era demiterea preşedintelui! De ce semnul exclamării? Pentru că o formaţiune politică ajunsă la putere trebuie imperios să se aplece asupra problemelor ţării şi ale cetăţenilor acesteia şi nicidecum un atac furibund asupra unei persoane, fie ea şi preşedintele ţării. USL a dovedit că nici măcar debarcarea preşedintelui nu au reuşit-o, în ciuda unui referendum cu iz penal, caz încă pe rol. Ce să mai vorbim despre administrarea ţării? Un guvern mai incapabil ca cel condus de Victor Ponta n-a mai avut România până acum. Spre zero investiţii în infrastructură. În schimb, hărţi aiuritoare despre păienjenişul de autostrăzi ce vor străbate ţara în lung şi-n lat. Eşecuri pe linie în aducerea pe linia de plutire a unor obiective industriale importante pentru economie. Oltchim, CFR Marfă, Hidroelectrica etc. În cazul Oltchim, premierul şi-a demonstrat pentru prima dată în mod evident, imaturitatea. A sacrificat câteva mii de muncitori pentru a-l elimina pe Dan Diaconescu, individ ce crescuse periculos în sondaje. Ponta şi guvernul său au găsit însă de cuviinţă, în condiţiile unui buget deşertic, să ierte un gigant petrolier de sumele fabuloase datorate statului. Nu acelaşi lucru l-a făcut şi pentru afaceriştii oneşti. Nici n-avea cum, pentru că aceştia sunt cu taxele la zi. Îi putea ajuta prin relaxare fiscală dar a procedat invers şi cu ei şi cu cetăţenii.

Ar mai fi un mod de abordare. I-aş spune politic dar jucătorii au umplut termenul de jeg. Totuşi, urmărind ce se întâmplă de la anunţul destrămării USL, nu te poţi gândi decât că miza alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale le-a înroşit hormonii politicienilor. Totul, dar mai ales respectul pentru cei ce i-au ales în formula USL, a fost sacrificat de saltimbanci pentru o poziţionare cât mai favorabilă la linia de start a alegerilor. Despre viitoarea guvernare, să te ţii! PNL, în opoziţie de acum, va obstruţiona cu voioşie viitorul guvern, presupunând că acesta va fi capabil să se constituie din nepuşcăriabili şi cu chef de administrare. Cu cine vor face PSD, UNPR şi PC guvern şi majoritate? Cu paraşuta de serviciu, UDMR.

În final, vă explic de ce am folosit atât de des denumirile abreviate ale diferitelor partide aflate în ecuaţia dezastrului administrativ din România. Prietenilor de pe facebook le-am vândut-o aseară dar o reproduc şi pentru varianta tipărită. Pentru a nu ne sau se încurca printre atâtea abrevieri, propun ca toate partidele să se numească PLM.



Scrieti un comentariu