Prisma » Executiv » Alegerile locale din Franţa

Alegerile locale din Franţa

Socialista Anne Hidalgo a câştigat alegerile municipale de la Paris, devenind prima femeie care va conduce capitala Franţei. A fost o slabă consolare într-o “duminică neagră” pentru partidul lui Hollande, care a suferit pierderi umilitoare la alegerile locale.

Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP), partidul fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, s-a dovedit puternic în toată ţara, preluând controlul unui nesperat număr de oraşe, inclusiv unele bastioane considerate, istoric, de stânga. Un total de 155 de oraşe cu mai mult de 9.000 de locuitori au trecut de la stânga la dreapta.

Frontul Naţional, care a a avut candidaţi doar într-un număr mic de localităţi, va avea primari în 14 oraşe şi a câştigat mai mult de 1200 de locuri în consilii municipale la nivel naţional, rezultat bun al partidului condus de Marine Le Pen.

“Am primit un avertisment foarte sever”, a recunoscut Segolene Royal, socialistă, fostă candidată la preşedinţie.

Socialiştii nu au fost ajutaţi nici de prezenţa la vot, aproximativ 62 la sută, care este scăzută după standardele electorale franceze, un număr mare de alegători de stânga optând să rămână acasă.

Gradul de respingere faţă de François Hollande va fi greu de atenuat doar printr-o simplă remaniere guvernamentală înaintea alegerilor europene din 25 mai.

În fruntea guvernului a fost numit ministrul de interne, popular printre francezi, mai puţin printre socialişti şi verzi, cunoscut pentru politica dură împotriva imigranţilor, demontarea taberelor aparţinând romilor din estul Europei şi deportarea unei fete rome de 15 ani în Kosovo.

Stilul şi gândirea lui în politica economică au atras comparaţii cu fostul premier britanic Tony Blair – care este departe de a fi un compliment pentru mulţi din Partidul Socialist.



Scrieti un comentariu