Prisma » Ştiinţă » NASA a lansat serviciul de imagini live ale Pământului de pe ISS

NASA a lansat serviciul de imagini live ale Pământului de pe ISS

ISS

NASA transmite acum imagini live ale Pământului din spaţiu, surprinse de patru camere video comerciale de înaltă definiţie, care au fost instalate în exteriorul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), pe facilitatea externă Columbus, în luna aprilie. Proiectul, cunoscut sub numele de experimentul High Definition Earth Viewing (HDEV), are scopul de a testa efectul mediului spaţial asupra calităţii imaginilor, ajutând inginerii să decidă ce tipuri de aparate sunt cele mai bune pentru utilizare în misiuni viitoare.

Unele dintre componentele camerelor au fost concepute de studenţi, în cadrul programului “High Schools United with NASA to Create Hardware” (HUNCH), şi echipe de studenţi operează experimentul.

Camerele de luat vederi, realizate de patru companii diferite, Hitachi, Panasonic, Sony şi Toshiba, sunt închise într-o carcasă specifică pentru temperatură şi sunt expuse la radiaţiile intense din spaţiu.

ISS orbitează planeta noastră o dată la fiecare 90 de minute şi experimentează un răsărit sau un apus de soare la fiecare 45 de minute. Atunci când staţia este în întuneric, imaginile pot fi negre.

HDEV operează o cameră la un moment dat şi este proiectat astfel încât, atunci când sistemul este pornit iniţial, după un minut necesar să se încălzească, camerele sunt intră în funcţie una câte una într-un ciclu care se repetă.

Camera de perspectivă pe linia vectorului de velocitate al staţiei este alimentată prima, urmată de cea îndreptată pe direcţia forţei de gravitaţie în locaţia respectivă, apoi fiecare din cele două camere situate la pupa, astfel încât HDEV “urmăreşte” o locaţie de pe Pământ când ISS se află deasupra.

Acest ciclu automat nu are nevoie de imputuri de la operatori aflaţi la sol, astfel încât camerele pot fi operaţionale în orice moment în care alimentarea şi resursele ISS sunt disponibile.

Singura comandă necesară este “activarea alimentării”, comanda iniţială, care se efectuează de către Centrul de Control al ESA pentru modulul exterior Columbus.

Experimentul HDEV a ajuns pe laboratorul orbital la bordul capsulei Dragon SpaceX, în a treia sa misiune de transport marfă, la 18 aprilie. (SpaceX deţine un contract de 1.6 miliarde dolari cu NASA pentru a face 12 zboruri de de acest tip). Astronauţii au instalat camerele de luat vederi pe staţia spaţială, HDEV intrând în teste operaţionale la data de 30 aprilie.

ISS

Acesta nu este singurul proiect de imagistică a Pământului de la bord ISS.

Compania UrtheCast Vancouver are două camere HD pe laboratorul orbital. Una dintre ele, cunoscută sub numele de Theia, produce imagini cu o rezoluţie de 5 metri, în timp ce a doua efectuează înregistrări video care pot rezolva detaliile mici, la 1 metru rezoluţie. Aceste două camere, care costă împreună 17 milioane dolari, au fost instalate în ianuarie. UrtheCast a lansat primele imagini captate de Theia luna trecută şi intenţionează să înceapă transmisii aproape live de pe orbită în curând.

Resurse web:



Scrieti un comentariu