Prisma » Cultură » Corul Allegretto “a pus Reşiţa pe hartă” cu locul I la Olimpiada Naţională

Corul Allegretto “a pus Reşiţa pe hartă” cu locul I la Olimpiada Naţională

Corul Allegretto Resita

Corul Allegretto a fost desemnat câştigătorul Concursului National Coral care a avut loc la craiova si la care au participat alte 7 coruri alături de cel al Liceului de Arte “Sabin Păuţa”.

“Copiii îmi inspiră mult curaj şi cu ei nu mi-e teamă să merg niciunde, suntem deja ca o familie”, aşa îi decrie pe copii dirijoarea corului, Emanuela Moldovan, un cor format din 35 de copii proveniţi din clasele V-VIII. Din anul 2001, de când a venit la această şcoală, a preluat corul şi chiar în acel an a participat la Olimpiadă, pentru prima dată în calitate de dirijor.

Atunci “Allegretto” a depăşit faza judeţeană, a trecut la faza interjudeteană, la care au luat premiul întâi şi apoi la faza naţională, fără nici un premiu, însă. Dar a fost un început, unul promiţător, având în vedere faptul că nu aveau nici experienţă. Anul acesta succesul le-a surâs poate şi pentru că au avut ajutor. “Am fost o echipă mai mare, ca o familie, ne-am susţinut şi ne-am ajutat unii pe alţii, este vorba de sora mea, Ade, care lucrează şi ea alături de noi de câţiva ani”. Adelina Bilan s-a integrat în echipă. Profesor de teorie, solfegiu şi dictat, a fost profesoară de pian tehnic, a avut şi corul, la un moment dat, şi consideră că este acolo unde este nevoie. De anul acesta lucrează în aceeaşi echipă, alaturi de cele două surori, Diana Suiogan, profesoara care s-a ocupat de partea organizatorică, de nevoile celor mai mici dintre copii, cei de clasa a V-a, precum şi corepetitorul corului, Cristian Roşoagă.

Concursul national coral se desfăşoară pe mai multe etape.

Faza judeţeană a avut loc în 15 martie, când au luat premiul I, apoi a urmat faza interjudeţeană la care au participat încă alte 4 judeţe. Aici corul Allegretto a luat Premiul de Excelentă, adică premiul I cu 100 de puncte, care i-a dus spre faza naţionă desfăşurată la Craiova. La acest concurs au participat încă alte 7 coruri din toată ţara. Fiecare zona a venit cu formaţia reprezenatativă. Din cele 8 coruri participante, doar 3 au fost premiate. “Locul trei l-a luat liceul gazdă, Craiova, locul doi Iaşi, iar locul întâi, surprinzător, Reşiţa! Pentru copii a fost o bucurie imensă, nu s-au aşteptat! Cu o seara înainte, dormind la un internat, m-au întrebat: “doamna, ce şanse avem?” Eu am urmărit alte coruri să văd ce prestanţă au. Din pacate nu am găsit înregistrări decât cu corul din Iaşi şi mi-a plăcut foarte mult! Dar m-am gândit că şi Bucureştiul trebuie sa fie reprezentativ şi atunci am îndrăznit să sper la un loc trei”, a povestit dirijoarea Emanuela Moldovan. După ce au aşteptat jurizarea, plini de emoţie, timp de 2 ore, ceea ce a fost foarte mult pentru că la astfel de concursuri durează cam jumătate de oră sau treisfert de oră, s-au anunţat în sfârşit premiile. “Copiii se ţineau strâns de mână şi juriul a început cu premiul trei. Când au auzit că premiul trei merge la Craiova, au fost puţin dezamăgiţi. După ce s-a strigat şi locul doi, era clar! Foarte dezamăgiţi, cu feţele picate! M-am întors către ei şi le-am făcut semn că aste e! După care, când s-a făcut linişte, a vorbit din nou preşedintele de comisie, care n-a apucat decât să spună că aseastă ediţie a Concursului Naţional Coral din acest an este câştigată de corul Allegre…şi când au auzit Allegre…, nici n-a terminat să spună de unde, că nu s-a mai auzit, copiii au început să se îmbrăţişeze, s-au bucurat enorm. N-am mai văzut de mult un grup de copii să se bucure atât de mult”, a mai spus profesoara.

Corul Allegretto Resita

Această olimpiadă are loc o dată la 2 ani. După spusele profesoarei Emanuela Moldovan, la Liceul de Arte nu sunt doar coriştii talentaţi. S-au câştigat premii şi cu instrumentiştii. La etape, judeţene, interjudeţene şi chiar naţionale. S-au luat premii, chiar anul acesta. Acest prim loc câştigat de către un cor al Liceului de Arte “Sabin Păuţa” la o etapă naţinală a avut loc pentru prima dată în istoria sa. În anul 2003 s-a participat cu corul de liceu si s-a luat locul 3. Cei mici, ciclul primar şi gimnazial, participă şi la concursuri de cultura generală, la muzică şi arte plastice si până la clasa a XII se obţin premii la toate disciplinele, la Liceul de Arte. Cu puţin talent şi muncă din partea cadrelor didactice se obţin rezultat foart bune la toate concursurile, au mărturisit cele două profesoare de muzică.

Talentul si efortul comun le-a adus sucesul şi aprecierea celor din juriu, clasându-se pe cel mai bun loc pe ţară. Un amănunt deloc de neglijat a fost faptul că însuşi maestru Sabin Pautza i-a susţinut şi încurajat, iar ei, corul Allegretto, n-au vrut să-l dezamăgească! Ei au “pus Reşiţa pe hartă”, aşa cum a susţinut unul dintre corişti.

Elena Franţ



Scrieti un comentariu