Prisma » Mediu » O excepţională ploaie de meteori

O excepţională ploaie de meteori

ploaie meteori

Pământul va trece, pentru prima dată, prin “urmele de praf” ale Cometei 209P/LINEAR.

Un eveniment ceresc neobservate anterior, numit ploaia de meteoriţi Camelopardalid, va avea loc pentru prima dată în noaptea din 23 mai, când toţi norii desprinşi din cometă, din 1803 până în 1924, se pot intersecta pe orbita Pământului.

Deşi observatorii cerului au putut să privească ploile anuale de meteori (ploi de stele-popular), cum ar fi Leonide şi Perseide, atunci când Pământul trece prin resturile lăsate în urmă de cometa Swift-Tuttle, meteorii din zilele următoare nu au înfrumuseţat cerul nostru până acum.

Spectacolul este rezultatul trecerii unor bucăţi mici de rocă şi gheaţă desprinse din Cometa 209P/LINEAR, o cometă minoră, care a fost descoperită în 2004 de către iniţiativa Lincoln Near-Earth Asteroid Research. Cometa efectuează orbita completă în jurul Soarelui o dată la cinci ani. A fost clasificată ca făcând parte din familia meteoriţilor Jupiter (comete cu perioade orbitale mai mici de 20 de ani).

ploaie meteori

Ploaia de meteori Camelopardalid va fi vizibilă pentru spectatori în America de Nord şi sudul Canadei, prognozată fiind pentru noaptea din 23 mai şi dimineaţa devreme în 24 mai, în jurul orei 7:00 UT/GMT. În partea de vest a Europei, Marea Britanie de exemplu, evenimentul va avea loc după răsărit şi nu va fi vizibil. În lipsa unor date privind activitatea trecută a cometei şi datorită mărimii sale reduse, se estimează numărul meteorilor între 100 şi 400 pe oră.

La 29 mai 2014, cometa va trece la 8.290.000 km de Pământ, dar nu va putea fi observată cu ochiul liber.

Imagini în direct din 24 Mai, începând de la 05:30 UT la această adresă: www.virtualtelescope.eu/webtv/

Spread the love


Scrieti un comentariu