Prisma » Naţional » Pe scurt, 4 iunie 2014

Pe scurt, 4 iunie 2014

  • Strategia pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) a fost finalizată şi pusă în dezbatere publică
  • Ministerul Finanţelor Publice va relaxa condiţiile de acordare şi menţinere a eşalonărilor la plata obligaţiilor bugetare, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul MFP
  • Liberalul Klaus Iohannis a preluat interimar funcţia de preşedinte al PNL
  • Comisia de specialitate va întocmi, până la finalul acestei sesiuni, un raport cu privire la Codul de conduită a parlamentarului, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor
  • În perioada 2 – 6 iunie 2014 are loc la Sibiu Şcoala de Vară pentru practicienii anticorupţie din sud-estul Europei
  • Legea Sportului va fi completată şi modificată de specialiştii MTS şi COSR
  • Suprafaţa fondului forestier din România se situa, la sfârşitul anului 2013, la aproape 6,54 milioane de hectare
  • Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României au scăzut, în mai 2014, cu 1,759 miliarde de euro, de la 32,44 miliarde de euro la 30 aprilie, la 30,68 miliarde de euro
  • Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere de la Roşia Montană. Documentul a fost înaintat anul trecut, în luna august, de Guvernul României către Legislativ. Premergător, şi Senatul a respins acest proiect, astfel că după votul din Camera Deputaţilor acest proiect de lege este considerat ca respins definitiv.
  • Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, a adoptat un proiect de lege privind acordarea unei zile libere pe an părinţilor pentru îngrijirea sănătăţii copilului. Pentru persoanele cu trei sau mai mulţi copii se acordă două zile lucrătoare libere pe an.
  • Impozitarea progresivă a veniturilor persoanelor fizice nu ar putea fi aplicată din 2015, pentru că există mai multe aspecte tehnice care nu se pot realiza în mai puţin de un an, a declarat ministrul Finanţelor Publice, într-o conferinţă de presă.
  • Calendarul liberalizării pieţei gazelor pentru consumatorii casnici, estimat a fi fina-lizat la sfârşitul anului 2018, ar putea fi revizuit anul viitor, în funcţie de evoluţia preţurilor pe piaţă, şi este posibil ca o scumpire suplimentară să nu mai fie necesară, a declarat ministrul delegat pentru Energie, prezent la o conferinţă pe teme energetice.
    Liberalizarea pieţei gazelor este o măsură curajoasă, ce presupune riscuri, din moment ce există doar doi producători interni de gaze şi o singură sursă de import, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei.
  • A intrat în vigoare noul pachet de servicii medicale. Normele pun accentul pe prevenţie, iar autorităţile spun că pacienţii vor beneficia de servicii medicale mai bune din partea medicilor de familie şi a celor din ambulatoriul de specialitate.
    Noutăţile pachetului de bază sunt serviciile medicale de prevenţie, decontarea terapiilor folosite în tratarea copiilor care suferă de autism, anumite tratamente dentare şi îndrumarea, cu prioritate, a pacienţilor, spre medicii de familie.
  • Legea voucherelor de vacanţă a trecut de Parlament. Angajaţii regiilor şi companiilor de stat vor primi obligatoriu vouchere de vacanţă şi nu prime în bani.
    Proiectul prevede că pentru salariat tichetele de vacanţă sunt scutite de plata impozitului pe venit şi a asigurărilor sociale aferente, iar sumele corespunzătoare voucherelor vor fi deductibile pentru angajator la calculul impozitului pe profit, în limita a şase salarii minime pe economie, garantate, pentru fiecare angajat, pe an calendaristic.
    Aceste vouchere vor fi acceptate numai de structurile de primire turistice sau agenţiile de turism autorizate de Ministerul Turismului şi utilizate doar pentru achiziţionarea de servicii turistice pe teritoriul României.
  • Persoanele fizice care au depus bani la CEC înainte de 1989, inclusiv până în 1992, pentru cumpărarea unui autoturism Dacia, şi pe care i-au transferat ulterior la BRD, trebuie să depună cererea pentru constituirea dosarelor de despăgubire în 30 de zile de la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern 392, au anunţat reprezentanţi ai BRD.
    HG 392/2014 privind aprobarea elementelor tehnice şi modalitatea de stabilire a despăgubirilor pentru persoanele fizice care au constituit depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. – S.A. în vederea achiziţionării de autoturisme, precum şi pentru punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti a fost publicată în Monitorul Oficial din 16 mai.
Spread the love


Scrieti un comentariu