Prisma » Civica » Un memorial şi publicaţiile sale

Un memorial şi publicaţiile sale

Scriitori Revista Memorial 1989

Modalităţile de percepere şi comentariile legate de Revoluţia română sunt diverse, pe măsura amplorii acestui hiatus istoric şi social, şi stârnesc la fel de multe trăiri, sentimente, reacţii; iar anii şi deceniile îi confirmă şi consolidează însemnătatea profundă pentru aceste meleaguri şi oamenii lor.

Iată că suntem nevoiţi să revenim la cele câteva alegaţii înfăţişate cititorilor Prismei la început de an, sub titlul Dacă a fost, ce a fost. Cum a fost, încercând să răspundem unor întrebări asupra Revoluţiei şi evocând câteva momente trăite atunci, precum şi literatura şi monumentele Revoluţiei din Timişoara.

Nimic nu este întâmplător şi… întâmplarea face să pot relua legătura cu admirabilul dr. Traian Orban şi minunatul lui colectiv al Memorialului. Trecuseră prin încercări dramatice, din care în câţiva ani au renăscut ca pasărea Phoenix (!). Le pierdusem urma şi aproape că renunţasem să încerc cu telefonul sau cu poşta… Ce să-i faci, distanţele sunt mari, la propriu şi (poate mai ales) la figurat între două urbae, municipii banaticae (lat.); superbae (= mândre) ca întreaga regiune, de altminteri.

După ce am văzut o emisiune a TVTimişoara cu dr. Orban despre pierderea sediului (ştiam şi îmi explicam întreruperea legăturii) şi obţinerea unuia nou, iată că şi telefonul a „reintrat în funcţie” şi am izbutit şi o vizită pe care mi-o doream demult.

Cu toate frământările, editura Memorialului nu a încetat să publice cărţi şi buletinul său ştiinţific şi de informare. Multe le vedeam pe standurile librăriile timişorene, dar… nefiind istoric ori sociolog, m-am mărginit ani de zile să le constat prezenţa, cu oarecare bucurie, e drept, şi cu mulţumirea că mai există zone de referinţă (reazem, raportare…) morală, a unor datini, a unui crez rezistent la vântoasele veacului.

Cu ocazia vizitei am primit un set disponibil pe moment al publicaţiilor. Mi-a atras atenţia o sinteză jurnalistică asupra presei despre Revoluţie de Lucian-Vasile Szabo şi am deschis-o într-o doară. N-am mai lăsat-o apoi din mână, uitând de alte lecturi. E implicit o istorie a acelor zile-săptămâni-luni, din care, oricât ai fi urmărit tot ce se spunea ani de-a rândul, tot mai afli ceva nou. Sau poate tocmai de aceea, deoarece aici onestitatea jurnalistică, interesul cititorului precumpănitor, respectul faţă de înţelesul evenimentelor sunt la ele acasă, iar noi am cam fost dezobişnuiţi de asemenea norme 1). De asemenea, un număr din buletinul Memorial 1989 2), cu articole şi comunicări, în care am întâlnit desigur şi menţiuni despre Reşiţa, care a avut rolul ei la Revoluţie – referinţe tehnice de anchete juridice ale av. (g-ral r.) Romeo Bălan, fost şef al Parchetului Militar Timiş. În loc de a cita în continuare pasaje ilustrative pentru activitatea editorială (redactor responsabil Gino Rado, istoric), am preferat să redăm în întregime un articol prilejuit de o lansare festivă, onorată de importante personalităţi, publicul obişnuit fiind tineri şi maturi, cercetători români şi străini, simpli turişti.

„Orizont” 2011

Ultimele apariţii ale Editurii Memorialul Revoluţiei 1989

„Institutul Memorialul Revoluţiei păstrează imaginea unui timp şi a unei istorii. Datorită acestor cărţi, istoria adevărată nu va putea fi uitată”. Cu aceste cuvinte a deschis profesor dr. Cornel Ungureanu vineri, 9 decembrie 2011, la sediul Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timiş, în sala de cenaclu a revistei „Orizont”, cea de a doua lansare de cărţi dedicate Revoluţiei, scoase de sub tipar de Editura Memorialul Revoluţiei 1989.

Într-un cadru festiv s-au lansat volumele Născuţi în lanţuri, Incursiune în istoricul instituţiilor participante la reprimarea Revoluţiei Române din 1989, Timişoara – Decembrie 1989, Victimele Revoluţiei, Timişoara 1989 şi nr. 9 al buletinului ştiinţific şi de informare Memorial 1989.

Volumul Născuţi în lanţuri, coordonat de jurnalistul Lucian-Vasile Szabo, este un document care analizează reflectarea Revoluţiei de la Timişoara pornind de la presa locală şi naţională până la ecourile acesteia în presa internaţională, în timp ce Incursiune în istoricul instituţiilor participante la reprimarea Revoluţiei Române din 1989. Timişoara – Decembrie 1989, al cărui autor este Gino Rado, directorul editurii noastre, constituie o prezentare a principalelor aparate represive care au [fost] aservit[e] regimul[ui] comunist. De fapt, cartea debutează cu un scurt istoric al Partidului Comunist Român, fiind prezentate, în continuare, structurile Ministerului de Interne şi ale Ministerului Apărării Naţionale, inclusiv unele acte normative din decembrie 1989.

Volumul Născuţi în lanţuri, coordonat de jurnalistul Lucian-Vasile Szabo

Victimele Revoluţiei. Timişoara 1989 este o colecţie de documente selectate de generalul Romeo Bălan, care se adresează, în primul rând, tuturor celor ce minimalizează meritele Revoluţiei şi neagă existenţa victimelor.

În nr. 9 al revistei noastre, Memorial 1989, continuăm seria studiilor, din care îl menţionăm pe cel semnat de Lucian-Vasile Szabo, Adevărul în halat alb e, uneori, pătat…, în care jurnalistul rememorează episoade petrecute în perioada Revoluţiei în spitalele timişorene şi ulterior, când s-a constituit comisia de analiză a evenimentelor ai căror protagonişti au fost răniţii, medicii şi anchetatorii securişti, relevând dificila muncă de scoatere la lumină a adevărului. Tot la secţiunea Studii se încadrează materialul semnat de Cristina Tudor, Ecoul Revoluţiei Române din 1989 şi reacţia statelor lumii, în care sunt trecute în revistă cele mai importante ştiri de presă privitoare la evenimentele din Decembrie 1989 din România.

Revista Memorial Timisoara 1989

Revista cuprinde, de asemenea, opinii şi atitudini, relatări despre viaţa ştiinţifică, articole care vizează Revoluţia şi comunismul cu ororile lui, recenzii de carte, relatări despre activităţile noastre: lansări de carte, evenimente sportive şi, bineînţeles, nu în ultimul rând, proiectele pe care ni le propunem ca obiective realiste şi realizabile.

Articolele sunt semnate, pe lângă cele două nume deja amintite, de Dumitru Tomoni, Gino Rado, Cornel Florin Seracin, Liza Kratochwill, Adina Hornea Abruda, Loredana Tănase şi… subsemnata.

Cele patru cărţi lansate de Editura Memorialul Revoluţiei 1989 sunt rodul unei munci elaborate, bazate pe studiul documentelor şi al articolelor despre Revoluţia din Decembrie 1989, o întreprindere necesară, ce vine în sprijinul istoricilor, cercetătorilor şi, de ce nu, al simplilor cetăţeni, pentru a contracara campaniile de dezinformare din mass-media.

Simona MOCIOALCĂ

Scriitori Revista Memorial 1989

(N.b. – Dacă pe cineva intrigă prezentarea revistei cu un decalaj de 2 ani – am arătat întreruperea forţată şi fortuită (!) a relaţiilor – să spunem că se întâmplă şi „la case mai mari”, din apropiere. Au bon entendeur, salut!).

Sigur că n-am epuizat prezentarea. Poate vom reveni.

Anton Georgescu

Referinţe

1) – Lucian-Vasile Szabo, Sindromul Timişoara 1989: adevăr şi imaginar: strategii de comunicare mediatică într-o realitate explozivă, Ed. Memorialul Revoluţiei 1989, Timişoara 2013.

2) – *** Memorial 1989, Buletin ştiinţific şi de informare, nr. 1 (10)/ 2012, Timişoara.

Spread the love


Scrieti un comentariu