Prisma » Ştiinţă » Misiunea Swarm studiază modificările în câmpul magnetic al Pământului

Misiunea Swarm studiază modificările în câmpul magnetic al Pământului

Misiunea spaţială Swarm a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) a început cartografierea unuia dintre aspectele cele mai misterioase ale planetei noastre: câmpul magnetic al Pământului.

Primul set de imagini de înaltă rezoluţie, de la cei trei sateliţi care compun misiunea Swarm dezvăluie cele mai recente modificări în interiorul câmpului magnetic care protejează planeta.

Lansată în 22 noiembrie 2013, misiunea constă din trei sateliţi identici care măsoară forţa şi direcţia câmpului magnetic al Pământului la nivele de precizie care nu au fost atinse până acum.

Câmpul magnetic care se măsoară provine din patru surse principale – miezul Pământului, scoarţa terestră (roci magnetice), straturile superioare ale atmosferei (ionosfera) şi interacţiunea câmpurilor magnetice ale Pământului şi Soarelui (magnetosfera).

Pentru a măsura cel mai eficient, sateliţii orbitează într-o configuraţie unică. Doi sateliţi zboară unul lângă celălalt, la înălţimea de 450 km, în timp ce al treilea satelit se deplasează la o altitudine de 530 km. Cei doi de pe orbita joasă permit măsurători foarte fine ale câmpului magnetic generat de rocile din scoarţa terestră, care este dificil de detectat altfel. Satelitul pe orbită superioară efectuează măsurători simultane de la o locaţie diferită. Acest lucru este important pentru identificarea câmpurilor magnetice generate de magnetosfera şi ionosferă.

Combinaţia dintre toate datele oferite de cei trei sateliţi oferă hărţi şi modele mai bune ale câmpului principal.

De asemenea, datele colectate de sateliţii Swarm vor ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine cum funcţionează câmpul nostru magnetic, modul în care este afectat de activitatea solară şi de ce mari porţiuni de el slăbesc în intensitate.

Potrivit ESA, câmpul poate fi considerat ca un balon imens care ne protejează de radiaţiile cosmice şi particulele încărcate care bombardează Pământul în timpul “vânturilor solare”.

Fără el, Pământul ar fi asemănător lui Marte, de exemplu.

Datele culese până în iunie 2014, arată, în principal, că, pe ansamblu, câmpul magnetic slăbeşte, mai pregnant în emisfera vestică, polul magnetic din nord se deplasează încet spre Siberia alimentând unele teorii care vorbesc despre o schimbare a polilor, fenomen, de altfel, care s-a întâmplat în istoria planetei. Primele măsurători de înaltă definiţie de la Swarm au mai arătat că în zone din sudul Oceanului Indian intensitatea câmpului devine mai puternică.

Agenţia Spaţială susţine că acest câmp magnetic este deosebit de slab peste Oceanul Atlantic de Sud, fenomen cunoscut sub numele de Anomalia Atlanticului de Sud.

Toate modificările observate se bazează pe semnalele magnetice care provin din miezul Pământului. În următoarele luni, oamenii de ştiinţă vor analiza datele pentru a înţelege mai bine contribuţiile magnetice din alte surse, şi anume mantaua, crusta, oceanele, ionosfera şi magnetosfera.

“Aceste rezultate iniţiale demonstrează performanţa excelentă a misiunii Swarm”, a declarat Rune Floberghagen, Manager al Misiunii Swarm de la ESA.

În afară de înţelegerea mai bună a lumii noastre, oamenii de ştiinţă cred că măsurătorile obţinute de Swarm vor avea un număr de aplicaţii în lumea reală, inclusiv îmbunătăţirea preciziei sistemelor de navigaţie, prezicerea cutremurelor şi o mai bună eficienţă în forajul pentru resurse naturale.

Spread the love


Scrieti un comentariu