Prisma » Internaţional » Pe scurt, 10 septembrie 2014

Pe scurt, 10 septembrie 2014

  • Reprezentanţii Kievului şi ai republicilor populare auto proclamate Doneţk şi Lugansk au semnat la Minsk, în cadrul negocierilor cu participarea OSCE, un acord de încetare a focului în regiunea Donbas, începând de vineri, 5 septembrie
  • Noul pachet de sancţiuni economice impuse de UE Rusiei vor intra în vigoare vineri, 12 septembrie, potrivit unor surse bine informate
  • Exporturile Germaniei au depăşit pentru prima dată 100 de miliarde de euro în iulie, iar excedentul comercial a urcat la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată
  • Conform unui nou sondaj NBC/Marist republicanii vor controla ambele camere după alegerile de mijloc de mandat din SUA, programate în noiembrie
  • Serbia se pregăteşte pentru preluarea preşedinţiei OSCE în 2015
  • Statele Unite vor sprijini aderarea Georgiei la NATO, a confirmat Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel
  • Parlamentul din Irak a aprobat un nou guvern condus de şiitul Haider Abadi, cu viceprim-miniştri sunniţi şi kurzi
  • Papa Francisc a fost invitat de Patriarhul ortodox Bartolomeu în Turcia
  • Următorul summit al NATO se va desfăşura în Polonia, în 2016
  • Cultivatorii de lămâi din Africa de Sud au decis să-şi suspende, în mod voluntar, exporturile spre Uniunea Europeană după descoperirea unei ciuperci care a infectat coaja unor fructe. Africa de Sud este cel de-al treilea mare exportator mondial de lămâi, după Spania şi Turcia
  • Premierul Serbiei a declarat că Belgradul va fi în luna decembrie gazda unei reuniuni la care vor participa premierul Chinei şi alţi 16 lideri din statele Europei Centrale şi de Est, un summit organizat în comun de Serbia şi China.
  • Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU – SUA, Rusia, Marea Britanie, China şi Franţa – vor fi reprezentaţi la summitul cu privire la situaţia din Irak ce va fi organizat luni, 15 septembrie, la Paris, a anunţat guvernul francez.
  • 1.300 de militari din 15 state vor participa la exerciţiile militare “Rapid Trident 2014” din Ucraina, în perioada 15-26 septembrie. La manevre participă militari din Ucraina, Dulgaria, Azerbaidjan, Canada, Georgia, Germania, România, Marea Britanie, Lituania, Letonia, Republica Moldova, Norvegia, Polonia, Spania şi SUA. Rapid Trident susţine interoperabilitatea între Ucraina, SUA, NATO şi naţiunile membre al Parteneriatului pentru Pace.
  • Principalii aliaţi ai Statelor Unite în cadrul NATO sunt pregătiţi să se alăture operaţiunilor militare americane din Irak împotriva jihadiştilor grupării Statul Islamic, a anunţat la summitul Alianţei preşedintele Barack Obama.
    Liderul de la Casa Albă a promis că această grupare va fi distrusă şi se va acţiona împotriva ei la fel cum s-a procedat şi cu islamiştii din al-Qaida după atacurile de la 11 septembrie 2001. El a mai anunţat că liderii statelor NATO au convenit unanim că jihadiştii sunniţi ai Statului Islamic reprezintă o ameninţare serioasă pentru statele occidentale.
  • Oficiali ruşi şi americani se întâlnesc joi, 11 septembrie, la Mosco-va în cadrul unor consultări cu privire la aspecte legate de punerea în aplicare a Tratatului privind forţele nucleare intermediare, datând din anul 1987. Acest tratat care prevede eliminarea rachetelor cu raza me-die şi scurtă de acţiune, care a intrat în vigoare la 1 iunie 1988, prevede renunţarea la producerea, testarea şi implementarea rachetelor balistice şi de croazieră, lansate de la sol, cu raza medie (de la 1.000 până la 5.500 kilometri) şi scurtă (de la 500 până la 1.000 de km).
  • Secretarul general al Ligii Arabe, Nabil Al-Arabi, a făcut apel la ţările arabe, cerându-le să-i combată “militar şi politic” pe jihadiştii Statului Islamic care acţionează în Irak şi Siria. Nabil Al-Arabi a lansat acest apel după discuţia pe care a avut-o la telefon cu secretarul de stat american John Kerry şi în timpul căreia cei doi au vorbit despre necesitatea creării unei coaliţii internaţionale pentru a lupta împotriva grupării jihadiste.
  • Arabia Saudită a început construcţia unui gard în lungime de 900 km de-a lungul frontierei sale cu Irakul, ca parte a eforturilor de a asigura frontiera din deşert a regatului.
    Proiectul, care include cinci straturi de garduri dotate cu turnuri de supraveghere, camere cu vedere pe timp de noapte şi 50 de radare are ca scop reducerea “numărul de treceri ilegale, de droguri, de arme şi contrabandişti la zero”.
  • La şase luni de la dispariţia în zona Oceanului Indian a Malaysia Airlines Flight MH370 cu 239 de persoane la bord, experţii în aviaţie nu au nici o idee legată de, poate, cel mai mare mister aviatic din lume.
    Australia, care este responsabilă pentru operaţiunile de căutare şi salvare, va lansa o nouă fază a căutării, într-o zonă de aproximativ 1.800 km în zona coastei de vest.
  • Dalai Lama a spus pentru un ziar german că el ar trebui să fie ultimul lider spiritual tibetan.
    Comentariile sale din ziarul Welt am Sonntag au repetat declaraţia sa anterioară potrivit căreia “instituţia Dalai Lama şi-a atins scopul”, dar au fost chiar mai explicite.
    “Am avut un Dalai Lama pentru aproape cinci secole. Al 14-lea Dalai Lama este acum foarte popular. Să terminăm acum, cu un popular Dalai Lama”, a declarat într-un interviu publicat duminică, 7 septembrie.
    El a mai spus: “budismului tibetan nu este dependent de o persoană. Avem o structură organizatorică foarte bună cu călugări de înaltă calificare”.
Spread the love


Scrieti un comentariu