Prisma » Politic » Alegeri prezidenţiale 2014

Alegeri prezidenţiale 2014

Ministerul Afacerilor Externe a elaborat harta interactivă a secţiilor de votare din străinătate pentru a facilita accesul cetăţenilor români din afara ţării la secţiile de votare.

Harta permite vizualizarea locaţiilor secţiilor de votare din străinătate, atât a celor organizate în cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, cât şi a celor din afara acestora. Aceasta este disponibilă pe site-ul MAE.


Ministerul Afacerilor Externe a lansat „Ghidul alegătorului român din străinătate”, pentru a asigura informarea corectă a cetăţenilor români din afara ţării, cu privire la condiţiile în care îşi vor putea exercita dreptul la vot la alegerea Preşedintelui României în anul 2014.


Neştiinţa de carte a alegătorilor nu constituie motiv temeinic pentru însoţirea acestora în cabina de vot de către alte persoane, potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central adoptă recent.


Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit că orele la care va fi comunicată prezenţa la vot în secţiile din străinătate la alegerile prezidenţiale sunt 15.00, 21.00 din ziua votării şi 1.00 şi 9.00 – din ziua următoare zilei votării.

Pe 29 septembrie, BEC a stabilit orele de referinţă pentru transmiterea datelor privind prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale, orele la care informaţiile vor fi disponibile şi date publicităţii fiind 11.30, 14.30, 17.30, 20.30 şi 22.30.


Curtea Constituţională (CCR) a respins acţiunea intentată de Gheorghe Funar, candidat independent la preşedinţia României, în care acesta solicita obligarea candidaţilor la postul de preşedinte să declare în scris dacă au fost sau mai sunt agenţi sub acoperire.


Biroul Electoral Central (BEC), precum şi birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor Municipiului Bucureşti şi Biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate vor furniza zilnic rezultate parţiale, începând cu ora 0,00 din data de 3 noiembrie sau, în cazul unui al doilea tur de scrutin, din data de 17 noiembrie, potrivit unei decizii aprobate recent.

Conform documentului, informaţiile vor fi disponibile şi date publicităţii, începând cu orele 2,00, 5,00, 9,00, 11,00, 17,00, 20,00 din zilele menţionate (3 sau 17 noiembrie), iar ora de referinţă a datelor prezentate va fi cu două ore în urmă faţă de momentul comunicării, adică 0,00, 3,00, 7,00, 9,00, 15,00, 18,00.


Alegătorii care nu votează la alegerile prezidenţiale în localitatea de domiciliu, precum şi cei din străinătate trebuie să completeze o declaraţie pe propria răspundere când se prezintă la urne, prin care îşi asumă că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin, arată o decizie adoptată de Biroul Electoral Central.

Spread the love


Scrieti un comentariu