Prisma » Ştiinţă » Proiectul Leviathan

Proiectul Leviathan

Un grup de studenţi canadieni lucrează la un vehicul care se deplasează pe apă propulsat de om, intenţionând să stabilească un nou record mondial de viteză în această categorie. Cu proiectul Leviathan, cum este numit vehiculul, ei vor încerca să ajungă la 37 km/h, doborând recordul de viteză curent de 34 km/h, care a fost stabilit de la Massachusetts Institute of Technology, în 1991.

O echipa de studenţi la inginerie mecanică de la Universitatea din Sherbrooke, Canada, a lucrat în ultimii doi ani la o ambarcaţiune rapidă, care va încerca stabilirea unui nou record mondial în vara anului 2015, într-o cursă de sprint pe 100 de metri.

“Vehiculul în sine trebuie să fie pregătit atât pentru performanţe aerodinamice cât şi hidrodinamice”, a declarat Christian Blais, un student la Universitatea din Sherbrooke, care serveşte ca trezorier al echipei şi este designerul carenei şi cabinei de pilotaj a vehiculului.

Echipa este formată din 13 studenţi, fiecare dintre ei fiind responsabil pentru unul dintre cele 13 subsisteme ale vehiculului.

Leviathan este propulsat în totalitate prin pedalare, care antrenează o elice. Mica navă seamănă cu un catamaran, dar sub fiecare cocă este o aripă scufundată, sau portantă, cum sunt cele amplasate pe unele bărci de curse. “Odată ce am atins viteza de 5-8 metri pe secundă, barca va începe să se ridice din apă pe aripile submarine”, explică Blais. “Este un vehicul construit pentru viteză.”

Un computer de bord controlează aripile portante din faţă pentru a menţine barca stabilă, o caracteristică care a lipsit ambarcaţiunilor anterioare acţionate doar de forţa omului. Pilotul poate schimba, de asemenea, unghiul palelor elicei optimizându-le pentru viteze diferite.

Conducătorul vehiculului, care a fost selectat la începutul proiectului, este un ciclist şi antrenor de ciclism cu experienţă. Pilotarea ambarcaţiunii este un lucru foarte solicitant, mai spune Blais. “El trebuie să aibă o minte limpede, lucidă, pentru că, nu numai că va pedala repede dar va controla diferite lucruri, cum ar fi mecanismul de direcţie, transmisia şi starea lamelor elicei”, a adăugat el.

Construcţia vehiculului nu este încă completă, dar ar trebui să fie gata până la sfârşitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie. Membrii echipei vor testa ambarcaţiunea pe un lac sau o piscină din campusul lor universitar, înainte de cursa reală programată vara viitoare.

Până în prezent, echipa a strâns aproximativ 25.000 dolari de la sponsori. Studenţii au lansat şi o campanie de finanţare publică pe site-ul Kickstarter, care a adus o suplimentare de 5.600 dolari.

Grupul de studenţi nu are până acum în plan să comercializeze vehiculul, dar intenţionează să iniţieze un concurs universitar pentru construcţia şi competiţia vehiculelor high-tech. În plus faţă de proiectarea şi fabricarea Leviathan, echipa este implicată în educaţia comunităţii alături de un grup numit “proiecte de inginerie în serviciul comunităţii (EPICS)”. Împreună cu EPICS, scopul lor este de a transmite pasiunea şi curiozitatea pentru ştiinţă către elevii de liceu, prin diverse activităţi.

Spread the love


Scrieti un comentariu