Campioni reşiţeni la dans sportiv
În urma Campionatului Naţional pe Clase la Dans Sportiv care a avut loc în perioada 8-9 noiembrie, desfăşurat anul acesta la Reghin, a adus titlul de campioni tinerilor de la Mystic Club Dance Reşiţa.
Alături de antrenorul Alex Holecz, ”protagoniştii” acestui Campionat şi cei care au dus numele Reşiţei pe primele locuri la acest concurs sunt: Tudor Călin Broască şi Dumitraşcu Adina – vicecampioni la Clasă C, latino, categorie de vârstă tineret; cei doi au obţinut şi un loc V la aceeaşi categorie de vârstă, clasa B, secţiunea standard; Lavric Alexandra şi Silviu Prunar, campioni naţionali la Clasa D, latino, 16-18 ani, Bălu Nicuşor şi Roxana Milcu, campioni naţionali la Clasa D, categorie adulţi, Darius Alex Gruiţă şi Anca Ştefania Petrica, categoria standard, clasă C, latino, juniori II locul I.
Dansul sportiv un sport greu dar frumos care implică ore şi ore de muncă, perseverenţă şi disciplină până în cele mai mici detalii.
”Din punctul meu de vedere dansul sportiv spre deosebire de alte sporturi la care este nevoie de o foarte bună condiţie fizică, la acest sport intervin şi multe alte aspecte. În primul rând este un sport de echipă şi cu cât echipa este mai mică, particularităţile încep să-şi arate tot mai mult faţa. Echipa în dans sportiv este formată de mai multe persoane decât crede lumea, şi anume: antrenorul împreună cu sportivii şi trebuie menţionat şi părinţii au foarte mare implicare”, a ţinut să precizeze antrenorul Alex Holecz.
Sportivii participă într-un an la un număr de până la 20 de competiţii iar părinţii susţin destul de mult acest club, spre deosebire de alte cluburi din ţară, atât prin prezenţa fizică la competiţii alături de copii, cât şi prin costumaţie, deplasări, ore particulare, de care este nevoie.
Ce înseamnă ”exerciţiu” în dans sportiv?
Nimic nu se obţine fără muncă şi cu atât mai mult în dans sportiv. Pentru rezultatele obţinute e nevoie pe lângă exerciţiile şi pregătirea de rutină, e nevoie şi de ore private, ore suplimentare, în cazul sportivilor de performanţă.
Fiecare pereche are coregrafiile construite individual şi o medie a programului de pregătire de aproximativ 10-15 ore ar fi o medie a pregătirii pentru un concurs, aproape zilnic.
În dansul sportiv există două secţiuni foarte bine definite. O secţiune este cea numită standard, mai cunoscută de publicul larg, având cuprinse 5 dansuri: tangoul, valsul lent, valsul vienez, slow fox şi quick step. Toate acestea fiind duse la un nivel extrem, un nivel de sport, după cum a precizat chiar Alex Holecz. Aceste dansuri sunt caracterizate printr-o foarte mare dinamică, viteză şi tot ce poate presupune calitatea unui atlet.
Cealaltă secţiune este secţiunea mai iubită de către tineri, dansurile latino-americane: samba, cha cha cha, jive, rumba şi paso doble.
”Acest sport este un sport subiectiv, într-o oarecare măsură. Adică, ţie ca şi arbitru dacă îţi place perechea respectivă, cu siguranţă o vei puncta, chiar dacă lângă ea, poate, există o altă pereche mai valorică din punctul de vedere al altui arbitru. Şi fiind un sport subiectiv costumaţiile cântăresc foarte mult în decizia unui arbitru. Şi pe lângă calităţile sportive trebuie să ai capacitatea să transmiţi iar acel lucru nu poţi să-l ai decât nativ. Nici un antrenor din lume nu te poate învăţa să transmiţi emoţie publicului.”, a mai precizat antrenorul de la Clubul Mystic.
Elena Franţ
Publicat in: 11/12/2014 | Nu sunt comentarii » |