Prisma » Ştiinţă » Oraşe subacvatice spiralate

Oraşe subacvatice spiralate

Creşterea populaţiei lumii înseamnă mai multă presiune asupra resurselor şi necesită soluţii din ce în ce mai inovatoare. Firma japoneză Shimizu a venit cu o astfel de idee. Ocean Spiral este un oraş subacvatic care încearcă să folosească resursele bogate ale oceanului.

Shimizu nu este străină de idei grandioase care egalează visele. Aceasta a propus anterior un inel de panouri solare în jurul ecuatorului Lunii pentru a genera electricitate pentru Pământ şi un oraş plutitor auto-sustenabil cu amprentă negativă de carbon în Oceanul Pacific. Ideea sa cea mai recentă este mai asemănătoare cu Sub-Biosfera 2, habitatul subacvatic auto-sustenabil proiectat de Phil Pauley.

Shimizu spune că baza conceptului este înrădăcinată în potenţialul uriaş al adâncimii şi al microsistemului fizic care include aerul, suprafaţa şi fundul mării. Compania prezintă cinci motive principale pentru dezvoltarea proiectului în adâncimea oceanului: există potenţial pentru aprovizionarea cu fructe de mare, producerea de apă desalinizată, generarea de energie, tratarea dioxidului de carbon şi extragerea resurselor din şi de pe fundul mării.

Ocean Spiral are, în partea superioară, forma unei sfere imense cunoscută sub numele de “Blue Garden”. Are un diametru de 500 metri, cea mai mare parte pluteşte chiar sub suprafaţă iar cupola se află deasupra apei, dar poate fi scufundată total în condiţii de vreme rea. Va avea 75 de etaje, cu spaţii rezidenţiale, comerciale şi de cercetare. Este de aşteptat să găzduiască o populaţie de 5.000 persoane, cu 4.000 de rezidenţi permanenţi şi 1.000 de vizitatori.

Accesul la Blue Garden şi Ocean Spiral este efectuat prin “intrarea mare” situată la suprafaţa apei. Blue Garden în sine conţine un atrium imens, apartamente de hotel, o nacelă largă pentru observaţie, un parc mare, un loc pentru petrecerea timpului liber şi magazine.

Sub Blue Garden se află o spirală care se întinde pe 3-4 km până la o “fabrică” de pe fundul mării. Spirala găzduieşte funcţiile necesare ale complexului Ocean Spiral pentru a opera. Puterea este generată prin conversia energiei termice a oceanului, alimentele sunt produse prin acvacultură la mare adâncime iar apa este desalinizată. O instalaţie de monitorizare este de asemenea situată aici şi are prevăzut un port la care submarinele pot andoca.

“Fabrica” este ancorată pe fundul mării şi este conectată la facilităţi prin satelit, prin tunele de transport. Aceste “fabrici” sunt folosite pentru a stoca, trata şi reutilizarea dioxidul de carbon, precum şi pentru a cultiva şi dezvolta resursele aflate la mare adâncime.

Baza pentru construirea de Ocean Spiral este forma sferei Blue Garden. Aceasta a fost aleasă pentru a asigura o rezistenţă crescută împotriva presiunii externe a apei. Sfera este întărită printr-un turn intern central. Cadrul pentru sferă şi turnul vor fi construite folosind o răşină specială în loc de beton. Acesta va fi acoperit cu ajutorul unor foi acrilice triunghiulare de 50 metri şi consolidat folosind traverse din fibră de sticlă semi-transparentă.

Toată construcţia este planificată să aibă loc la suprafaţa oceanului.

Shimizu a lucrat la proiect împreună cu Agenţia Japoneză pentru Ştiinţă şi Tehnologie Marină şi cu Universitatea din Tokyo. Se estimează că proiectul va costa în jur de 25.5 miliarde de dolari SUA şi ar putea fi finalizat în termen de 15 ani.



Scrieti un comentariu