Prisma » Ştiinţă » Scaun catapultabil unic pentru avioanele uşoare

Scaun catapultabil unic pentru avioanele uşoare

O companie rusă specializată în echipament aerospaţial a inventat un scaun catapultabil pentru aeronave, despre care se crede că va salva vieţile a sute de piloţi în viitor.

NPP Zvezda, cel mai bine cunoscută pentru fabricarea de costume spaţiale pentru cosmonauţii ruşi, este compania care a venit cu un design pentru scaunul ejector uşor despre care spune că este cheia pentru a face avioanele uşoare de călătorie mult mai sigure pentru oameni.

Ideea pentru noul dispozitiv a fost anunţată pentru prima dată în 2013, la o expoziţie a aviaţiei uşoare din Germania, şi a trecut prin aproape doi ani de teste riguroase înainte de a fi pusă pe piaţă.

Aeronavele uşoare au de obicei restricţii stricte de greutate, ceea ce înseamnă că scaunele catapultabile tradiţionale ar fi prea grele pentru ele. Piloţii şi pasagerii avioanelor mici poartă adesea paraşute în spate, dar ei trebuie să se bazeze pe propria lor putere şi viteză de reacţie pentru a se salva din cabină, dacă avionul are probleme.

Pentru a depăşi aceste restricţii, noul design conceput de cercetătorii de la NPP Zvezda îşi propune să depăşească limitările actuale prin crearea unui sistem ejector care cântăreşte doar 16 kg şi poate efectua toate aceste procese, în doar o fracţiune de secundă. Noul sistem foloseşte o prăjină de metal telescopică, operată de un cilindru pneumatic, pentru a catapulta pilotul suficient de înalt pentru a evita lovirea de coada avionului atunci când aerul îl trage înapoi. De asemenea, sistemul vine cu propria sa paraşută de salvare.

Designeri spun că acest tip de scaun se potriveşte pentru aeronave de mici dimensiuni, cu unul şi două locuri, care dezvoltă viteze de până la 400 kmh la altitudini cuprinse între 30 şi 4.000 de metri. Compania cu sediul la Moscova a fost formată în 1952 şi oferă, pe lângă echipamente spaţiale, scaune catapultabile pentru avioane de luptă ruseşti. Ea a proiectat chiar un Kamov Ka50 “Black Shark” rusesc, care vine cu propriul scaun ejector – o caracteristică foarte rară pentru helicoptere.

Spread the love


Scrieti un comentariu