Prisma » Politic » Măsuri în vederea punerii în aplicare a acordului de la Minsk

Măsuri în vederea punerii în aplicare a acordului de la Minsk

Liderii ţărilor G7 (Marea Britanie, Germania, Italia, Canada, SUA, Franţa şi Japonia), precum şi preşedinţii Consiliului European şi Comisiei Europene au salutat, într-o declaraţie comună, pachetul de măsuri în vederea punerii în aplicare a acordului de la Minsk privind situaţia din estul Ucrainei.

Potrivit acordului ‘Minsk-2’, rezultat după 16 ore de negocieri între preşedinţii Ucrainei, Petro Poroşenko, Rusiei, Vladimir Putin, Franţei, Francois Hollande, şi cancelarul german Angela Merkel, până la sfârşitul anului 2015 Ucraina va trebui să adopte o nouă Constituţie, iar guvernul de la Kiev ar urma să recâştige controlul la frontiera cu Rusia în districtele controlate de separatişti.

În primă fază, pe data de 15 februarie, la miezul nopţii, a intrat, cum era prevăzut, în vigoare acordul de încetare a focului. În ziua următoare, 16 februarie, cele două părţi aflate în conflict au început retragerea armamentului greu de pe linia frontului, operaţiune monitorizată de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Data de 2 martie reprezintă termenul limită pentru retragerea armamentului greu, aminteşte sursa citată. Pe 3 martie, potrivit acordului semnat în capitala Belarusului, urmează să înceapă ‘dialogul’ pentru organizarea alegerilor locale în districtele controlate de separatişti.

Până pe data de 7 martie toţi prizonierii ar urma să fie eliberaţi.

Un alt termen limită este data de 14 martie, până la care parlamentul Ucrainei urmează să stabilească teritoriul căruia i se va acorda autonomie specială.

Spread the love


Scrieti un comentariu