Prisma » Ştiinţă » Un pas mai aproape de transmiterea energiei solare din spaţiu

Un pas mai aproape de transmiterea energiei solare din spaţiu

Un test efectuat cu succes la sol al unui sistem conceput pentru a trimite sub formă de fascicul electromagnetic pe Pământ energia solară colectată pe orbită a fost anunţat în Japonia de către Mitsubishi Heavy Industries, într-un comunicat din 12 martie.

Experimentul a verificat viabilitatea transmisie de putere fără fir pe distanţe lungi prin folosirea unei noi tehnologii, în prezent în curs de dezvoltare, care ar urma să reprezinte “inima tehnologică” a sistemelor de alimentare spaţiale solare, văzute de mulţi oameni de ştiinţă ca sursele de energie ale viitorului.

În demonstraţie efectuată, 10 kilowaţi de putere au fost trimişi de la o unitate emiţătoare prin microunde. Finalizarea transferului a fost confirmată la o unitate receptoare situată la 500 de metri distanţă prin iluminarea unui panou cu LED-uri, folosind o parte din puterea transmisă. Distanţa de transmisie şi sarcina de putere reprezintă o piatră de hotar privind lungimea şi volumul de putere deplasat fără fir. Testarea a confirmat, de asemenea, performanţa tehnologică avansată a sistemului de control utilizat pentru reglarea direcţiei fasciculului de microunde, astfel încât să nu devieze de la suprafaţa ţintă vizată.

Compania nu a confirmat ce procent din puterea trimisă a ajuns de fapt la receptor, ceea ce este o chestiune cheie când scopul final este de a retransmite putere de la mii de kilometri deasupra orbitei Pământului. În teste anterioare, bazate pe acelaşi principiu, a fost transmisă doar o mică parte a puterii de la o insulă din Hawaii la alta.

Poate cel mai important rezultat îl reprezintă performanţa sistemului de control care va reglementa fasciculul de microunde pentru că, în cazul în care conexiunea între o centrală electrică care orbitează şi unităţi receptoare, transmisia de putere cu valoare ridicată dar insuficient controlată, ar supune populaţia de la sol la un mare risc.

Experimentul a fost realizată împreună cu Japan Space Systems, o organizaţie non-profit cvasi-guvernamentală care conduce în Japonia proiectul de transmisie fără fir a energie solare.

Tehnologia de transmisie a puterii wireless are scopul de a elimina conexiunile convenţionale necesare pentru energia electrică prin cablu. Odată eliminată această legătură fixă, pe distanţe lungi nu numai că se va facilita transmiterea de putere în locuri unde instalarea de cabluri electrice a fost dificilă sau periculoasă; este, de asemenea, de aşteptat să contribuie la transmiterea puterii de la turbine eoliene offshore şi diverse alte aplicaţii în viitor. Una uşor de conceput este alimentarea fără fir pentru vehiculele electrice.

Pentru fermele solare aflate pe orbită, peste câteva zeci de ani, această tehnologie va permite transmiterea fără fir de putere pe distanţe fără precedent.

Staţiile de generare solare vor fi dezvoltate ca un sistem care va produce energie pe un satelit geostaţionar la aproximativ 36.000 km deasupra Pământului, folosind panouri cu celule solare; puterea generată vor fi direcţionată la sol prin microunde, adică fără cabluri, şi puterea primită va fi transformată în energie electrică.

Spread the love


Scrieti un comentariu