Prisma » Social » Comisia Europeană dă startul iniţiativelor cetăţeneşti europene

Comisia Europeană dă startul iniţiativelor cetăţeneşti europene

Duminică, 1 aprilie, a avut loc lansarea iniţiativelor cetăţeneşti europene. Începând cu această zi, un milion de cetăţeni din întreaga Europă îşi pot uni eforturile cu privire la o chestiune care este importantă pentru ei şi pot solicita Comisiei să ia măsuri în acest sens.

Înregistrarea iniţiativelor este un element pregătitor important în cadrul acestui proces. Cererile trebuie depuse de un comitet al cetăţenilor compus din cel puţin şapte cetăţeni ai UE care îşi au reşedinţa în cel puţin şapte state membre diferite ale Uniunii.

Odată ce a fost înregistrată cererea, Comitetul are la dispoziţie 12 luni pentru colectarea declaraţiilor de susţinere necesare din cel puţin şapte state membre. Pentru a fi contabilizat ca făcând parte din cele şapte state membre s-a stabilit ca pragul de susţinători necesar să fie egal numărului de membri ai Parlamentului European ai statului membru respectiv înmulţit cu 750. Orice cetăţean având vârsta de vot necesară participării la alegerile pentru Parlamentul European (în prezent de 18 ani în toate statele membre, cu excepţia Austriei, în care este de 16 ani) poate susţine o iniţiativă.

Numărul declaraţiilor de susţinere trebuie să fie certificat de către autorităţile competente din statele membre. Comisia va avea apoi la dispoziţie trei luni pentru a analiza iniţiativa şi a decide cum să procedeze în privinţa acesteia. De asemenea, Comisia va organiza reuniuni cu organizatorii, în care aceştia să poată explica în detaliu problemele ridicate în cadrul iniţiativei lor. Organizatorii vor avea, de asemenea, posibilitatea de a-şi prezenta iniţiativa în cadrul unei audieri publice organizate la Parlamentul European.

Comisia va adopta o comunicare în care va explica concluziile sale privind iniţiativa, acţiunile pe care intenţionează să le întreprindă, dacă este cazul, şi motivarea acesteia.

Comisia Europeană a depus eforturi deosebite pentru ca procesul să fie cât mai simplu posibil pentru cetăţeni, instituind, în acelaşi timp, garanţiile necesare pentru ca iniţiativele care sunt în mod evident abuzive, lipsite de seriozitate, vexatorii, contrare valorilor europene sau în afara sferei competenţelor Comisiei să nu fie înregistrate. De asemenea, au fost luate măsuri în vederea asigurării unei protecţii adecvate a datelor persoanelor care susţin iniţiativele.

Context

Iniţiativa cetăţenească europeană a fost introdusă de Tratatul de la Lisabona. Aceasta va permite unui milion de cetăţeni din cel puţin un sfert din statele membre ale UE să invite Comisia Europeană să prezinte propuneri de acte juridice în dome-niile în care Comisia are competenţa de a face acest lucru.

Regulamentul privind iniţiativele cetăţeneşti europene a fost adoptat la 16 februarie 2011. Cu toate acestea, la cererea statelor membre care au avut nevoie de timp pentru a institui mecanisme de certificare a declaraţiilor de susţinere, cetăţenii au putut lansa iniţiative cetăţeneşti abia de la 1 aprilie 2012.

Comisia Europeană – Comunicat de presă, IP/12/336, 30/03/2012

Spread the love


Scrieti un comentariu