Prisma » Mediu » Mafia lemnului loveşte cu pumnul, autorităţile rămân pasive. Demite-le!

Mafia lemnului loveşte cu pumnul, autorităţile rămân pasive. Demite-le!

taieri arbori din rezervatii

Comunitatea de-clic.ro a lansat un apel la acţiune intitulat: Mafia lemnului loveşte cu pumnul, autorităţile rămân pasive. Demite-le!, direcţionat către Prim-ministrului României, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministrul Afacerilor Interne şi Rectorul Universităţii Bucureşti prin care se cere demiterea şefilor autorităţilor hunedorene complice în atacul din Retezat.

Un grup de ecologişti şi jurnalişti, însoţiţi de un ghid local, au fost atacaţi violent în data de 24 mai, în Retezat; aceştia documentau tăierile ilegale de pădure din parcurile naturale şi construcţia unei microhidrocentrale pe Râul Alb. În urma incidentului, unii dintre ecologişti au ajuns la spital, iar patronul firmei investigate a fost accidentat grav în momentul in care activiştii încercau să se salveze, fugind cu maşina de atacatori.

Responsabilii incidentelor dramatice de pe Râul Alb nu pot rămâne nepedepsiţi:

Domnului Victor Ponta, Prim-ministrul Românei
Doamnei Graţiela Gavrilescu, Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice
Domnului Gabriel Oprea, Ministrul Afacerilor Interne
Domnului Mircea Dumitru, Rectorul Universităţii Bucureşti
CC: Reprezentanţa Comisiei Europene în România

27 mai 2015

Stimată doamnă, stimaţi domni,

Platforma de-clic.ro, prin subscrisa Asociaţia Efectul Fluture, cu sediul în str. Henri Barbusse, nr. 3-5, Cluj-Napoca şi adresa de corespondenţă aleasă la str. 21 Decembrie 1989, nr. 60, ap. 32, cod poştal 400124, Cluj-Napoca, email: contact@de-clic.ro, tel/ fax: 0464-104706, reprezentată prin preşedinte Roxana Pencea, formulăm prezenta cerere:

Tăierea necontrolată a pădurilor, inclusiv în zonele protejate, este o problemă de securitate naţională. Aceste practici favorizează formarea şi dezvoltarea de grupuri infracţionale care acţionează cu violenţă în protejarea propriilor afaceri.

Recentele incidente petrecute pe ultimul rău sălbatic din România – Râul Alb – ne arată amploarea acestei stări de fapt şi aportul autorităţilor la escaladarea conflictului. Pasivitatea în analizarea situaţiei critice din zona Râului Alb, dublată de desconsiderarea oricărei contestaţii venite din partea societăţii civile, au creat cadrul pentru atacarea cu sânge rece a unor tineri ecologişti, a unor ghizi locali şi a jurnalistei din Germania. În încercarea victimelor de a se salva, unul dintre atacatorii care s-au aruncat pe vehiculul în retragere a fost grav rănit.

În acest moment de deosebită gravitate, autorităţile care au servit în repetate rânduri cauza distrugerii Râului Alb, favorizând construirea unor microhidrocentrale, încearcă în mod intenţionat să paseze întreaga responsabilitate şi culpă pentru cele întâmplate victimelor agresiunii.

Considerăm că perpetuarea acestui model desprins din realităţi specifice lumii interlope şi alcătuirea unui grup cu intenţia explicită de a vătăma integritatea corporală a celor care documentează distrugerea mediului este deosebit de periculoasă. Ştim că acest lucru nu este posibil fără sprijinul complice al tuturor autorităţilor cu rol în avizarea despăduririi de pe Râul Alb, amplasament situat într-un parc natural şi în acelaşi timp în sit Natura 2000.

Cerem de urgenţă demiterea conducerii următoarelor autorităţi hunedorene, responsabile, pentru evenimentele reprobabile de pe Râul Alb şi formarea unei comisii de anchetă din afara judeţului care să investigheze în mod obiectiv şi transparent cum s-a ajuns în această situaţie:

  1. Demiterea Georgetei Barabaş, directorul APM Hunedoara – care a autorizat microhidrocentralele pe ultimul râu sălbatic din România, în plin parc natural. A refuzat să ţină cont de contestaţii şi a prezentat favorabil în presă (incusiv diseminând date false şi calomnioase) această distrugere ireversibilă.
  2. Demiterea lui Sever Bogdan, directorul Gărzii de Mediu – a refuzat să aplice legea atunci când a fost sesizat.
  3. Demiterea Directorului Geoparcului Dinozaurilor, dr. Alexandru Andrăşanu – care a dat aviz favorabil din partea Geoparcului pentru acest proiect industrial, deşi legislaţia nu îi permitea, iar acesta nu este primul caz de avizare de proiecte industriale ilegale în parcul natural (a încălcat inclusiv recomandările UNESCO pentru geoparcuri şi Carta Europeană a Geoparcurilor).
  4. Demiterea directorului Direcţiei Silvice Hunedoara, Crişan Radu Daniel – a avizat scoaterea definitivă din circuitul silvic a terenurilor afectate din interiorul parcului natural Geoparcul Dinozaurilor – Ţara Hategului.
  5. Demiterea Comisarului Şef de Poliţie Hunedoara, dr. Dumitru Liviu Gabriel – a dat dovadă de neglijenţă în supravegherea zonei deşi au fost semnalate incidente grave şi în săptămânile trecute. Infracţiunile de mediu şi abuzurile grupării interlope din zonă nu puteau ajunge la o asemenea amploare şi cronicizare fără complicitatea poliţiei.

Prin prezenta, vă rog să-mi comunicaţi un număr de înregistrare la cererea formulată.

Cu respect,
Roxana Pencea,
Asociaţia Efectul Fluture

Spread the love


Scrieti un comentariu