Prisma » Politic » Săptămâna politică locală

Săptămâna politică locală

În Caraş-Severin am avut o săptămână bogată în evenimente politice, lucru firesc, de altfel, într-un an electoral. Aşezări, reaşezări, permutări, toate se derulează cu repeziciune în ultima perioadă, anunţând confruntarea locală finală, la 10 iunie.

Ion Tabugan atacă reduta Consiliului Judeţean Preşedintele UNPR Caraş-Severin, deputatul Ion Tabugan, şi-a anunţat candidatura la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, susţinut, a spus, şi de PDL. Tabugan a precizat că. în baza protocolului semnat, PDL îl va susţine pentru această funcţie, fiind cel mai bine clasat în sondajele de opinie. La rîndul său, UNPR va susţine candidaturile PDL la funcţiile de primar în şase din cele 8 oraşe şi municipii din judeţ. UNPR va depune liste complete de candidaţi pentru consiliile locale şi cel judeţean Ion Tabugan a intrat în Parlament din partea PNL deşi nici un sondaj efectuat în urmă cu patru ani nu-i dădea cîştig de cauză. La Consiliul Judeţean, preşedintele UNPR se va confrunta cu Sorin Frunzăverde, proaspăt vicepreşedinte al PNL. “Sunt un om serios, muncitor, care face mai mult decît vorbeşte, a declarat Tabugan. Cred că e timpul pentru schimbare, e timpul să facem mai mult pentru bănăţeni decît s-a făcut în ultimii 20 de ani. De aceea, ne propunem să obţinem cel puţin zece funcţii de primar”, a spus deputatul progresist.

Miron Cozma vrea să aresteze pe liderii României din ultimii ani

Miron Cozma, supranumit şi “Luceafărul Huilei”, a declarat la Reşiţa că Partidul Social Democrat al Muncitorilor din România, pe care-l conduce, e soluţia alternativă pentru rezolvarea profundei crize economice şi morale. Starea naţiunii şi obiectivele PSDMR au fost cele trei subiecte principale abordate, la Reşiţa, într-o conferinţă de presă, de către Miron Cozma. Discursul său, cu ocazia vizitei în municipiu, a fost unul înflăcărat, care a atins multe puncte nevralgice ale României postdecembriste. Nu mai puţin de 26.000 de vinovaţi pentru criza românească se află pe lista neagră a lui Miron Cozma, care a dezvăluit joi presei doar primele cinci nume: Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu, Regele Mihai şi Mugur Isărescu. El a spus că dacă PSDMR va câştiga alegerile, cu toţii vor fi acuzaţi de trădare de ţară.

Românii nu mai suportă o guvernare PDL sau USL

Un alt mesaj justiţionar a venit, tot la Reşiţa, de la Dan Diaconescu, fondatorul Partidului Poporului Dan Diaconescu, pe a cărui listă nu se află 26.000 de vinovaţi pentru starea în care a ajuns România, ci câteva sute. Dan Diaconescu, a venit pentru prima oară, la Reşiţa, ca să arate diferenţa clară dintre această formaţiune politică şi celelalte partide politice româneşti.

“Am venit să vă arătăm diferenţa dintre noi şi celelate partide politice. Sediile celorlate partide politice sunt pustii, la Reşiţa, după cum se poate vedea. Chiar alături, e sediul PDL, unde nu e nimeni şi vedeţi aici, la sediul nostru, câtă lume a venit, din toate categoriile sociale”, a afirmat Dan Diaconescu. La Caransebeş a fost un fenomen. Cred că a venit jumătate din populaţia municipiului, pe treptele Catedralei, oameni care plângeau din cauza situaţiei în care se află şi care îşi pun ultimele speranţe în noi. De fapt, mulţi cărăşeni, ca de altfel foarte mulţi români, spun că în cazul în care aceste alegeri nu vor fi câştigate de PP-DD, sau nu vor fi pierdute de USL, plus PDL, vor fi ultimele alegeri din România, fiindcă gradul de sărăcie a ajuns atât de accentuat şi nivelul de trai a scăzut atât de tare, încât românii nu vor mai suporta o nouă guvernare USL sau PDL”, a spus Dan Diaconescu. Fondatorul PP-DD a insistat pe aceste două sintagme, deoarece, în opinia sa, nu există niciun fel de diferenţă între acestea. Dan Diaconescu susţine că situaţia în Parlament, la toamnă, va fi, pe de o parte, USL plus PDL, care se vor alia şi, poate, vor avea peste 50%, fără UDMR, iar pe cealaltă parte, PP-DD. Potrivit calculelor partidului, UDMR nu va mai intra, în sfârşit, în Parlament, pentru că prezenţa la vot va fi atât de mare, încât UDMR nu va mai putea face pragul electoral, a precizat Dan Diaconescu. Iniţiatorului PP-DD afirmă că USL şi PDL vor dispărea de pe eşichierul politic românesc, cel mai târziu în 2013 sau 2014, chiar dacă acum lupta dintre Partidul Poporului Dan Diaconescu şi USL, respectiv PDL, este inegală. Diaconescu a enunţat câteva soluţii economice din cele 100 pe care el le consideră că vor salva România. El afirmă că ţara noastră e în prezent o firmă cu 25 de miliarde de euro profit, dar profitul e pentru străinii care îl înstrăinează, nu pentru români. Diaconescu a anunţat introducerea a doar patru taxe iar impozitele vor fi după modelul zeciuielii biblice. TVA va fi micşorat la 10 la sută.

Vlădulescu a demisionat din PDL

Nicolae Dumitru Vlădulescu, directorul Teatrului de Vest, din Reşiţa, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că demisionează din PDL şi că va merge alături de Sorin Frunzăverde. Aceasta însemană, urmând logica lucrurilor, că se va înscrie în PNL.

“Mă dezic de politica acestui partid, a declarat Vlădulescu. Am crezut în PDL. Din păcate, am ajuns la concluzia că PDL este un partid de stânga, mascat într-unul de dreapta. Prin urmare, dacă domnul Sorin Frunzăverde are nevoie de mine, îl voi urma”, a afirmat directorul demisionar din partid. În ceea ce priveşte funcţia pe care o deţine, de director al Teatrului de Vest Reşiţa, Vlădulescu a declarat că nu este îngrijorat că ar putea fi schimbat de la conducere, deoarece, poziţia sa a fost obţinută prin concurs. Nicolae Dumitru Vlădulescu este pictor, poet şi fost lider al Revoluţiei, la Reşiţa, în decembrie 1989.

Şi totuşi, cu cine votăm la Primăria Reşiţei?

În ce priveşte mişcările pentru atacarea fotoliului de primar la Reşiţa, deja câţiva candidaţi se conturează. Unii sunt cerţi iar despre alţii se vehiculează tot felul de scenarii. Omul de afaceri Gheorghe Filipescu este unul dintre cei mai decişi să candideze. Adversar declarat al lui Stepanescu, Filipescu pregăteşte o campanie bazată pe argumente puternice, de ordin economic şi gospodăresc, fiind susţinut de o paletă largă de reşiţeni, de la păturile cele mai sărace, până la oameni de afaceri şi intelectuali. Mihai Stepanescu, actualul primar, e şi el cert, susţinut teoretic de USL, dacă nu cumva liberalii vor rupe protocolul cu PSD şi vor ieşi cu candidat propriu (Jaro Marşalic). Dănilă Oberşterescu, din partea PNŢCD, a anunţat şi el că va candida, Partidul Verde va merge ori cu inginerul Paul Vasile, ori cu Nadia Potoceanu, cadru universitar. PDL se pare că va ataca primăria cu Gheorghe Năsturel. O discuţie de ultim moment, interesantă, deşi protagonista ei nu a confirmat oficial nimic de acest fel, este aceea a posibilei candidaturi a Corneliei Dunăreanu, redactorul şef al postului Banat TV, din partea PP-DD. Cornelia Dunăreanu este un cunoscut lider de opinie reşiţean iar dacă va avea în spate un partid pe val, aşa cum e cel al lui Dan Diaconescu – şi el om de televiziune – e posibil să rupă prejudecata cum că Reşiţa nu a avut niciodată o femeie primar.

Dan Apostolescu

Spread the love


Scrieti un comentariu