Sârbii iau pe şest debit din râul Nera pentru o minihidrocentrală de pe pârâul Jeruga
Împreună cu colegii de la ONG-urile din Serbia am constatat ca pe teritoriul comunei Bela Crkva din Serbia, în zona localităţii Kusić, de curând a fost executat un canal de deviere a apei din râul Nera pe pârâul Jeruga care este un braţ al râului Nera.
Râul Nera este un râu situat pe o porţiune de 11 km la graniţa dintre România şi Serbia dar cu meandre care îl plasează în totalitate atât pe teritoriul României cât şi pe teritoriul Serbiei. Derivarea debitului din râul Nera pe pârâul Jeruga s-a făcut până în anii ‘50 pe cale naturală, în amonte de Kusić, pe teritoriul României iar în acest loc scurgerea s-a colmatat.
Din informaţiile pe care le deţinem, canalul de deviere a apei din râul Nera pe pârâul Jeruga de pe teritoriul Serbiei este destinat realizării unei minihidrocentrale pe acest pârâu iar prin canalul de deviere executat va fi preluată cea mai mare parte a debitului râului Nera pe zona de frontiera dintre România şi Serbia care este aferentă localităţilor Pârneaura – Zlatiţa – Socol – limita rezervaţiei naturale Balta Nera – Dunăre (zona de protecţie integrală, categoria I – IUCN) din Parcul Natural Porţile de Fier.
Construcţia minihidrocentralei a început deja în zona localităţii Kusic. Considerăm ca impactul pe teritoriul României asupra ecosistemului râului Nerei precum şi asupra rezervaţiei Balta Nera – Dunăre va fi major.
Execuţia canalului de deviere a apei din râul Nera pe pârâul Jeruga ar fi trebuit să fie discutată şi acceptată în cadrul Comisiei mixte româno – sârbe a apelor de frontieră. Am cerut în baza Legii 544/2001 un punct de vedere în legătură cu această problemă de la Apele Romane – Direcţia Bazinala BANT Timişoara, care este parte a acestei comisii mixte, însă instituţia nu ne-a furnizat această informaţie.
Solicităm Ministerului Mediului şi Ministerului de Externe să se implice în stoparea devierii ilegale a debitului râului Nera pe pârâul Jeruga de pe teritoriul Serbiei şi respectarea tuturor reglementărilor internaţionale privind apele de frontieră.
Solicităm Ministerului Mediului şi Ministerului de Externe să ceară autorităţilor din Serbia oprirea oricărei construcţii care afectează râul Nera până în momentul când concluziile impactului asupra mediului pe teritoriul României vor fi acceptate de autorităţile şi societatea civilă din România.
Solicitam Administraţiei Apele Române – Direcţia Bazinală BANT Timişoara notificarea Comisiei mixte româno-sârbe a apelor de frontieră de cererea GEC Nera de a participa, împreună cu alte ONG-uri interesate din România, la o eventuală reuniune a comisiei care să fie destinată discutării impactului de mediu pe teritoriul României a devierii apei din râul Nera pe pârâul Jeruga de pe teritoriul Serbiei.
GEC Nera
Publicat in: 12/04/2016 | Nu sunt comentarii » |