Un nou instrument pentru denunţarea anonimă a neregulilor
Comisia Europeană a lansat un nou instrument care permite cetăţenilor să îi semnaleze mai uşor existenţa unor carteluri secrete şi a unor alte încălcări ale normelor antitrust, păstrându-şi totodată anonimatul.
De acum înainte, cetăţenii pot să contribuie în mod anonim la lupta împotriva cartelurilor şi a altor practici anticoncurenţiale, printre care se numără înţelegerile asupra preţurilor sau a ofertelor prezentate în cadrul procedurilor de achiziţii publice, nepermiterea intrării pe piaţă a unor produse ori excluderea neloială a competitorilor.
Practicile anticoncurenţiale pot să provoace daune imense economiei Europei, să blocheze accesul consumatorilor la o gamă mai largă de bunuri şi servicii la preţuri rezonabile, să frâneze inovarea şi să ducă la încetarea activităţii societăţilor.
Până în prezent, majoritatea cartelurilor au fost depistate prin intermediul programului de clemenţă al Comisiei, care permite întreprinderilor să raporteze propria implicare într-un cartel în schimbul unei reduceri a amenzii care le-a fost aplicată.
Prin intermediul noului instrument al Comisiei, cetăţenii care au informaţii despre existenţa sau funcţionarea unui cartel ori a altor tipuri de încălcări ale normelor antitrust pot să contribuie, la rândul lor, la încetarea acestor practici.
Noul sistem sporeşte probabilitatea depistării şi a urmăririi penale a încălcărilor, astfel întreprinderile fiind descurajate şi mai mult de la formarea de carteluri sau de la rămânerea în acestea ori de la adoptarea altor tipuri de comportament anticoncurenţial ilegal. Prin urmare, acest sistem completează şi consolidează eficacitatea programului de clemenţă al Comisiei.
Noul instrument – furnizarea anonimă de informaţii
Noul instrument protejează anonimatul persoanelor care denunţă nereguli prin intermediul unui sistem de mesagerie criptat, special conceput, ce permite comunicarea în ambele sensuri. Serviciul este gestionat de un prestator extern de servicii specializate, care are rolul de intermediar. Acesta furnizează doar conţinutul mesajelor primite, fără a transmite metadate care ar putea fi utilizate pentru identificarea persoanei ce oferă informaţiile.
Principalele caracteristici ale noului instrument sunt următoarele:
- permite cetăţenilor să furnizeze informaţii, oferindu-le totodată posibilitatea de a solicita Comisiei să le răspundă la mesaje;
- permite Comisiei să ceară clarificări şi detalii;
- păstrează anonimatul cetăţenilor, ca urmare a utilizării unor comunicaţii criptate şi a recurgerii la un prestator extern de servicii;
- urmăreşte să sporească precizia şi fiabilitatea informaţiilor primite, astfel încât Comisia să poată urmări pistele în cadrul unei investigaţii.
Persoanele care sunt dispuse să îşi dezvăluie identitatea pot contacta direct serviciul Comisiei din domeniul concurenţei, având la dispoziţie un număr de telefon şi o adresă de e-mail speciale.
IP/17/591, 16.03.2017
Publicat in: 24/03/2017 | Nu sunt comentarii » |