Prisma » Educaţie » Comisia stimulează mobilitatea tineretului în Europa

Comisia stimulează mobilitatea tineretului în Europa

Comisia Europeană a prezentat o iniţiativă în cadrul programului Erasmus+ care sprijină în continuare dobândirea de competenţe şi mobilitatea tinerilor europeni.

Denumită „Move2Learn, Learn2Move” iniţiativa va permite ca cel puţin 5.000 de cetăţeni tineri să călătorească în altă ţară din UE de o manieră durabilă – în mod individual sau împreună cu colegii de clasă. Această iniţiativă punctuală, care este legată de cea de-a 30-a aniversare a programului Erasmus, este în concordanţă cu două priorităţi centrale ale Comisiei: de a se concentra din nou asupra tineretului Europei şi de a facilita mobilitatea cetăţenilor UE, în special mobilitatea cu emisii scăzute.

Iniţiativa „Move2Learn, Learn2Move” are la bază o idee avansată de Parlamentul European în anul 2016. Ea va fi pusă în aplicare prin intermediul eTwinning, cea mai mare reţea din lume a cadrelor didactice. Parte a programului Erasmus+, aceasta le permite profesorilor şi elevilor din toată Europa să elaboreze proiecte împreună prin intermediul unei platforme online.

Iniţiativa va fi accesibilă tuturor claselor cu studenţi în vârstă de 16 ani şi mai mari din şcolile care participă la eTwinning. Acestea sunt invitate să precizeze dacă doresc să obţină bilete de călătorie gratuite care vor fi acordate pentru cele mai bune proiecte eTwinning realizate în fiecare ţară participantă. Incluziunea socială va fi un criteriu important în selectarea celor mai bune proiecte. După stabilirea câştigătorilor, aceştia vor putea călători din luna august 2017 până în luna decembrie 2018, la o dată pe care o vor alege ei. Studenţii vor putea călători în grup, în cadrul unei excursii şcolare, sau individual, în funcţie de decizia părinţilor şi a cadrelor didactice.

Toate mijloacele de transport, operatorii şi liniile disponibile pot fi selectate, luând în considerare criteriile de durabilitate şi punctele de plecare şi de destinaţie ale studenţilor participanţi. Unii operatori susţin iniţiativa prin oferirea de rabaturi speciale participanţilor. Aceşti operatori sunt: Aegean Airlines, Air Dolomiti, ALSA Grupo, Azores Airlines, Brussels Airlines, Comboios de Portugal, Croatia Airlines, Deutsche Bahn, Hahn Air, Iberia Express, Interrail, Luxair, Naviera Armas, Olibus, SNCF, Transferoviar Calatori, Trenitalia, Vueling şi Westbahn.

Comisia invită şi alţi operatori să se alăture iniţiativei.

Context

eTWinning este o platformă care îi permite personalului şcolar (cadrelor didactice, directorilor de şcoală sau bibliotecarilor) să comunice, să colaboreze şi să dezvolte proiecte în cadrul unei comunităţi de învăţare în Europa. În acest mod, eTwinning promovează colaborarea între şcoli şi elevi şi oferă cadrelor didactice posibilităţi de dezvoltare profesională online gratuită şi continuă. Peste 450 000 de cadre didactice au interacţionat prin intermediul acestei platforme.

Lansată în anul 2005 ca principală acţiune a programului eLearning al Comisiei Europene, eTwinning face parte, din anul 2014, din programul Erasmus + pentru educaţie, formare, tineret şi sport. Platforma este susţinută şi administrată de către European Schoolnet, un parteneriat internaţional format din 30 de ministere ale educaţiei din Europa care elaborează abordări ale educaţiei pentru şcolile, cadrele didactice şi elevii din întreaga Europă. eTwinning este sprijinită şi la nivel naţional prin 37 de centre naţionale de asistenţă.

IP/17/724

Spread the love


Scrieti un comentariu