Prisma » Internaţional » Pe scurt, 12 iunie 2017

Pe scurt, 12 iunie 2017

  • Preşedintele ales al Serbiei, Aleksandar Vucic, a depus jurământul în 31 mai
  • Prinţesa Astrid din Belgia efectuează o vizită de o săptămână în Coreea de Sud împreună cu o misiune economică de promovare a relaţiilor de afaceri dintre cele două ţări
  • Muntenegru a devenit cel mai nou membru al NATO luni, 5 iunie, după depunerea instrumentelor de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Departamentul de Stat al SUA
  • Iranul respectă acordul nuclear din 2015 încheiat cu puteri mondiale majore, potrivit celui mai recent raport ONU
  • Liderii ciprioţi grec şi turc au acceptat să reia în cursul acestei luni negocierile pentru reunificarea insulei, a anunţat secretarul general al ONU, Antonio Guterres
  • Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (CSONU) a adoptat noi sancţiuni împotriva Coreii de Nord ca răspuns la o serie de teste balistice efectuate de Pyongyang anul acesta
  • Guvernul columbian şi gruparea Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) au convenit să prelungească termenul limită pentru predarea armelor
  • Ecuadorul va continua să îi ofere azil politic lui Julian Assange în ambasada sa la Londra, a afirmat noul preşedinte ecuadorian, Lenin Moreno
  • Executivul israelian a marcat 50 de ani de la Războiul de Şase Zile prin organizarea unei reuniuni în apropierea Zidului Plângerii (sau Zidul de Vest) din zona veche a Ierusalimului
  • Preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi executivul din Turcia au marcat 564 de ani de la cucerirea Constantinopolului de către sultanul otoman Mahomed al II-lea Cuceritorul
  • În Austria a fost adoptată o lege care interzice purtarea vălului islamic complet în locurile publice
  • Ediţia din acest an, a 21-a, a Forumului Economic de la Sankt Petersburg, Federaţia Rusă, s-a desfăşurat în perioada 1-3 iunie, sub deviza „În căutarea noului echilibru în economia globală”
  • Fostul ministru al sănătăţii din Etiopia, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a fost ales şef al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, devenind astfel primul african ce deţine o astfel de funcţie
  • Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, va vizita Polonia în iulie,la invitaţia preşedintelui polonez, înainte de summitul G20 de la Hamburg, a anunţat Casa Albă. „În Polonia, preşedintele Trump va prezenta un discurs major şi va participa la Summit-ul Iniţiativei celor Trei Mări pentru a demonstra legăturile noastre puternice cu Europa Centrală”, se arată în comunicat.
  • Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit, la sfârşitul lunii mai, cu liderul francez Emmanuel Macron la Paris, devenind primul lider străin care a vizitat capitala franceză pentru discuţii cu noul preşedinte al celei de-a cincea republici. Cei doi au discutat despre o gamă largă de probleme, inclusiv despre conflictul în curs de desfăşurare din estul Ucrainei.
  • În capitala Kazahstanului, Astana, a fost deschisă publicului Expoziţia Universală 2017, care are ca temă energia viitorului. Expoziţiile universale sunt cele mai mari manifestări expoziţionale din lume, organizate din anul 1851, fiecare ediţie fiind consacrată unei anumite teme.
  • La forumul GLOBSEC (Global Security Forum), care s-a desfăşurat la Bratislava, miniştrii de externe ai statelor central-europene din Grupul de la Vişegrad (Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria) şi-au exprimat susţinerea pentru consolidarea statelor membre, nu a competenţelor Bruxelles-ului.
    Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a subliniat că există două abordări majore privind viitorul Uniunii Europene. Prima este consolidarea influenţei instituţiilor comunitare, iar cea de-a doua consolidarea statelor membre. Statele Grupului de la Vişegrad doresc promovarea celei de-a doua abordări, a precizat Peter Szijjarto.
  • Sâmbătă (3 iunie) seara, trei atacatori la bordul unei camionete au intrat în plin într-o mulţime de pietoni în zona Podului Londrei, după care au ieşit din vehicul şi au atacat trecătorii folosind cuţite, înainte de fi ucişi de poliţie.
    Incidentul terorist comis cu cinci zile înaintea alegerilor legislative din Regatul Unit s-a soldat cu 7 morţi şi zeci de răniţi, chiar dacă poliţia a intervenit la numai 8 minute după primul apel.
    În martie, patru persoane au fost ucise şi 40 au fost rănite în apropierea Parlamentului din Londra, când un atacator a lovit cu o maşină pietonii. Suspectul a fost împuşcat de poliţie.
    În atacul din 22 mai de la Manchester, cel puţin 22 de persoane, inclusiv copii, au fost ucise şi aproape 60 de persoane au fost rănite când un terorist sinucigaş a declanşat o bombă la finalul unui concert.
  • Şase guverne arabe au anunţat că suspendă relaţiile diplomatice cu Qatar, în legătură cu presupusul sprijin al micului emirat pentru grupurile teroriste şi extremiste islamiste.
    Mişcarea coordonată a fost anunţată de trei dintre colegii Qatarului din Consiliul de Cooperare al Golfului – Arabia Saudită, Bahrain şi Emiratele Arabe Unite – urmate mai târziu de Egipt, guvernul recunoscut pe plan internaţional al Yemenului şi unul dintre cele trei guverne rivale din Libia, acompaniate ulterior de Maldive, Mauritius, Mauritania, Senegal. Iordania şi Djibuti au redus relaţiile diplomatice cu Qatar.
    Arabia Saudită, Bahrain şi Emiratele Arabe Unite au declarat că, pe lângă suspendarea relaţiilor diplomatice, au închis legăturile terestre, maritime şi aeriene cu peninsula.
    Ministerul de Externe al Qatarului şi-a exprimat „regretul profund” faţă de decizia coordonată a vecinilor din Golf, de a reduce legăturile şi de a izola emiratul, spunând că „astfel de măsuri sunt nejustificate şi se bazează pe acuzaţii nefondate”.
    A existat o ruptură diplomatică anterioară, în 2014, între Qatar şi alte ţări din Golf. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain au retras diplomaţii susţinând că Qatar a sprijinit grupări armate radicale. Cu toate acestea, frontiera a rămas deschisă, iar cetăţenii peninsulei nu au fost expulzaţi.
    Tensiunile legate de Qatar s-au referit, în general, la presupusa susţinere a mişcărilor islamice politice, cum ar fi Frăţia Musulmană, precum şi la plângerile privind reţeaua media Al Jazeera, care se află la Doha.
  • O iniţiativă de creştere a volumului schimburilor comerciale dintre Serbia şi Rusia, lansată anul trecut ca un aranjament prin care 10% din importurile de combustibili din Rusia ar fi compensate de exporturile sârbe către Rusia, ar putea fi implementată în următoarele şase luni, a declarat Branislav Grujic, co-preşedintele Consiliului de afaceri Serbia-Rusia.
    Vorbind la o reuniune privind cooperarea bilaterală Rusia-Serbia, care a avut loc în cadrul Forumului Economic Internaţional de la St Petersburg, Grujic a declarat că Serbia importă în prezent combustibili din Rusia în valoare de 2.1-2.2 miliarde de dolari.
  • NATO se alătură oficial unei coaliţii conduse de SUA împotriva grupului Statul islamic din Irak şi Levant (ISIL) din Siria şi Irak.
    Decizia este în mare parte simbolică, deoarece toate cele 28 de state membre ale NATO se află deja, în mod individual, în coaliţie, unele participând doar cu rol de sprijin.
  • Preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite se retrage din acordul de la Paris privind schimbările climatice.
    „Statele Unite se vor retrage din acordul privind clima de la Paris”, a spus Trump la 1 iunie 2017, „dar începe negocierile pentru a reintra fie în Acordul de la Paris sau un alt acord cu totul nou, în condiţii corecte faţă de Statele Unite”.
Spread the love


Scrieti un comentariu