Prisma » Justiţie » Soluţionarea rapidă a litigiilor transfrontaliere sub 5.000 euro

Soluţionarea rapidă a litigiilor transfrontaliere sub 5.000 euro

O nouă procedură de soluţionare rapidă a litigiilor transfrontaliere de mică valoare a intrat în vigoare vineri, 14 iulie. Graţie acesteia, consumatorii şi companiile, în special IMM-urile,vor putea să soluţioneze mai rapid şi mai puţin costisitor litigiile care depăşesc graniţele naţionale. Astfel, dacă un client cumpără online o pereche de schiuri, de exemplu, din altă ţară europeană, iar vânzătorul nu i le livrează, dar nici nu vrea să îi restituie suma plătită, se poate apela la această procedură.

Noile norme ridică valoarea maximă de luat în calcul per litigiu la 5.000 de euro, de la 2000, cât era prevăzut anterior, mărind astfel numărul celor ce vor putea beneficia de această procedură. De asemenea, ea a fost simplificată prin folosirea noilor tehnologii, evitând celor ce depun o plângere deplasarea în faţa instanţelor de judecată. Noile reglementări vor garanta şi faptul că taxele de judecată se încadrează într-un anumit plafon şi sunt proporţionale, pentru a nu fi depăşită suma despre care este vorba în litigiu.

Context

Procedura europeană cu privire la cererile cu valoare redusă (ESCP) există încă din 2007 şi şi-a dovedit utilitatea în disputele transfrontaliere. Prin utilizarea ei, perioada unui litigiu a fost redusă de la 2 ani şi jumătate la doar 5 luni, în medie, în prezent.

Comisia Europeană, 13.07.2017

Spread the love


Scrieti un comentariu