Prisma » Naţional » Pe scurt, 14 septembrie 2017

Pe scurt, 14 septembrie 2017

  • O nouă misiune de evaluare a Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) va avea loc în perioada 18 – 21 septembrie, informează ministrul Justiţiei
  • Moţiunea simplă pe Justiţie “PSD stăpânul justiţiei?! Chiar aşa…”, iniţiată de grupurile parlamentare ale PNL şi USR, a fost respinsă, miercuri, 13 septembrie, de Camera Deputaţilor. S-au înregistrat 104 voturi pentru, 162 împotrivă şi 7 abţineri
  • Preşedintele Klaus Iohannis va participa la Adunarea Generală a ONU de la New York, în perioada 18 – 23 septembrie
  • Toate autorităţile de management din România au fost acreditate pentru atragerea de fonduri europene, a anunţat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, aflat recent într-o vizită de două zile în România
  • Parlamentul va găzdui, în perioada 6 – 9 octombrie, cea de a 63-a Sesiune anuală a Adunării Parlamentare a NATO (AP NATO)
  • Prim-ministrul Mihai Tudose a anunţat că va fi cerut avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru transferul Institutului Cantacuzino în subordinea Ministerului Apărării Naţionale (MapN)
  • România a devenit membru în Consiliul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Turismului
  • Victor Ponta, Daniel Constantin şi Sorin Cîmpeanu au anunţat lansarea unui nou proiect politic, Pro România, un partid social liberal, prezentat ca o alternativă la oferta partidelor
  • Prima rectificare a bugetului pentru 2017 a fost aprobată de Guvern în condiţiile înregistrării unei creşteri economice de 5,8% pe primul semestru, ceea ce a determinat o creştere a PIB cu 21,9 miliarde lei, conform estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză, de la 815,2 miliarde lei la 837,1 miliarde lei. Veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu 1.060,7 milioane lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu 1.705,2 milioane lei, iar deficitul bugetar se menţine la 2,96% din PIB, potrivit metodologiei cash.
  • Tarifele maximale aplicate în anul şcolar 2016-2017 de transportatorii rutieri pentru stabilirea preţurilor abonamentelor de care pot beneficia elevii care fac naveta vor fi menţinute şi în următorii doi ani şcolari, respectiv până la 1 septembrie 2019, potriviri unei Hotărâri adoptate de guvern în 7 septembrie.
  • Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de modificare şi completare a Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
    Proiectul prevede că referendumul de revizuire a Constituţiei trebuie să aibă loc în termen de 30 de zile de la adoptarea de către Parlament a iniţiativei de revizuire.
    Iniţiativa legislativă mai prevede că proiectul legii constituţionale, adoptat de către fiecare cameră a Parlamentului sau de către camerele reunite, în caz de divergenţă, se trimite în termen de două zile Curţii Constituţionale, care procedează potrivit legii.
    Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.


Scrieti un comentariu