Prisma » Sănătate » Susţinerea utilizării fertilizatorilor organici şi siguri în UE

Susţinerea utilizării fertilizatorilor organici şi siguri în UE

European Bio Organic logo

Conform propunerii legislative adoptate marţi, 24 octombrie, de Parlament, fertilizatorii inovatori produşi din materiale organice şi reciclate ar putea fi comercializaţi mai uşor în UE. Regulile UE existente privind fertilizatorii se referă mai ales la cei convenţionali, extraşi din mine sau produşi chimic, adesea mari consumatori de energie şi generatori de CO2. Regulile naţionale diferite sunt obstacole pentru producătorii de fertilizatori organici să îşi comercializeze produsele pe piaţa unică UE.

Noua propunere legislativă:

  • va promova utilizarea materialelor reciclate în producerea de fertilizatori, contribuind la dezvoltarea economiei circulare şi la reducerea dependenţei de nutrienţi importaţi din state terţe,
  • va deschide piaţa pentru fertilizatori inovatori, organici, ceea ce va crea mai multe opţiuni pentru fermieri şi consumatori şi va promova inovaţia verde,
  • va crea criterii UE de calitate, siguranţă şi mediu pentru fertilizatorii cu eticheta ”CE” (adică cei care pot fi comercializaţi pe piaţa unică),
  • va stabili cerinţe mai clare de etichetare pentru a informa fermierii despre conţinutul de nutrienţi, de exemplu,
  • va crea opţiuni pentru producătorii care nu vor să îşi vândă produsele în UE să respecte mai degrabă legislaţia naţională (statele membre vor putea aproba fertilizatori care nu vor respecta noile reguli UE, pentru a fi utilizaţi pe pieţele naţionale).

Limite la cadmium

Cadmium, un metal greu aflat în fertilizatorii pe bază de fosfat mineral, poate crea riscuri la adresa sănătăţii umane şi animale şi a mediului, întrucât se acumulează în mediu şi pătrunde în lanţul alimentar. Limitele de cadmium vor descreşte de la 60 mg/kg la 40 mg/kg după şase ani (în loc de trei, aşa cum propusese Comisia) şi la 20 mg/kg după 16 ani (în loc de 12 ani aşa cum propusese Comisia), propun deputaţii, pentru a permite producătorilor să se adapteze acestor noi cerinţe.

O clauză de revizuire introdusă de Parlament cere Comisiei să evalueze funcţionarea restricţiilor privind nivelul contaminatorilor, precum şi evoluţiile tehnologiilor de purificare, 42 de luni după data publicării regulamentului. Comisia va trebui să evalueze în acelaşi interval de timp şi impactul asupra comerţului pe care îl are achiziţionarea de materii prime, inclusiv disponibilitatea fosfatului natural, precum şi cel al noilor reguli asupra pieţei fertilizatorilor.

Ce urmează

Mandatul de negociere cu Comisia a fost aprobat cu 343 de voturi pentru, 252 voturi împotrivă şi 59 de abţineri. textul a fost trimis din nou comisiei pentru piaţa internă pentru începerea negocierilor interinstituţionale. Consiliul urmează să îşi adopte poziţia în acest dosar.

REF.: 20171020IPR86544



Scrieti un comentariu