Prisma » Internaţional » Pe scurt, 25 ianuarie 2018

Pe scurt, 25 ianuarie 2018

  • Creşterea economiei globale va accelera probabil anul acesta, după o evoluţie peste aşteptări în 2017, fiind pentru prima dată de la criza financiară când PIB-ul mondial operează la potenţial deplin, se arată în raportul publicat recent de Banca Mondială (BM)
  • Viitoarele alegeri parlamentare din Ungaria vor avea loc la 8 aprilie, a anunţat preşedintele ungar Janos Ader
  • Primul ministru Shinzo Abe a efectuat o vizită în şase ţări din Europa de Est, cele trei ţări baltice, Bulgaria, Serbia şi România
  • Banca Centrală a Germaniei a decis să includă yuanul chinez în propriile sale rezerve
  • Preşedintele american Donald Trump a participat la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveţia, desfăşurat în perioada 22-26 ianuarie
  • Egiptul va organiza primul tur al alegerilor prezidenţiale în intervalul 26-28 martie, un al doilea tur urmând să aibă loc, dacă va fi necesar, la 24-26 aprilie
  • Papa Francis a vizitat Chile şi Peru în perioada 15-22 ianuarie 2018
  • Verkhovna Rada, parlamentul Ucrainei, a adoptat proiectul de lege nr. 7163 privind aspectele speciale ale politicii de stat pentru asigurarea suveranităţii statului Ucraina în zonele ocupate temporar în regiunile Donetsk şi Luhansk (aşa-numitul proiect de lege pentru reintegrarea Donbas)
  • Coreea de Sud şi Statele Unite au avut prima lor întâlnire pentru a discuta amendamentele la acordul bilateral de liber schimb prin care Washingtonul încearcă să-şi reducă deficitul comercial cu ţara asiatică
  • Ecuadorul i-a acordat cetăţenie lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, refugiat din 2012 în ambasada acestui stat la Londra, a anunţat ministrul ecuadorian de externe, Maria Fernanda Espinosa
  • Guvernul Ungariei va aloca un miliard de forinţi proiectelor depuse în cadrul programului “2018 – Anul familiilor maghiare de peste hotare” din Bazinul Carpatic, a anunţat la Budapesta secretarul de stat pentru politici naţionale Árpád János Potápi, transmite hirado.hu. Programul va finanţa comunităţile mici, întreprinderile, instituţiile din domeniul sănătăţii care sprijină ideea de familie, precum şi organizarea de cursuri de specializare sau tabere, potrivit sursei citate.
  • Cea mai înaltă instanţă din Luxemburg a respins condamnarea împotriva fostului angajat al PricewaterhouseCoopers, Antoine Deltour, care a fost condamnată pentru scurgerea a mii de documente care au scos la iveală tratamentele fiscale pentru firmele multinaţionale („Luxleaks”). O instanţă de apel va relua procesul de la zero cu judecători noi, a afirmat într-o declaraţie curtea cea mai înaltă a Luxemburgului.
  • Preşedintele american Donald Trump şi omologul său sud-coreean Moon Jae-In au decis să amâne manevrele militare comune ale SUA şi Coreei de Sud prevăzute a se desfăşura în perioada Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang, din luna februarie.
  • Statele Unite au anunţat suspendarea asistenţei de securitate pentru forţele pakistaneze „Până ce guvernul pakistanez va întreprinde o acţiune decisivă contra talibanilor afgani” stabiliţi în această ţară aliată a Americii în „lupta contra terorismului”.
  • Turcia prelungeşte actuala stare de urgenţă cu încă trei luni. Starea de urgenţă, impusă iniţial în iulie 2016 în urma tentativei de lovitură de stat a unei facţiuni a armatei, permite guvernului să conducă prin decrete.
    – Preşedintele Turciei s-a aflat recent în Franţa, la invitaţia omologului său, Emmanuel Macron. Pe agendă au figurat aspecte regionale şi actuala stare din Siria.
    – Miniştrii de externe ai Germaniei şi Turciei s-au întâlnit în oraşul german Goslar, în încercarea de a căuta reconcilierea după doi ani de tensiuni între cele două state.
  • Parlamentul israelian a adoptat, cu 64 de voturi „pentru” şi 51 „împotrivă” un proiect de lege ce prevede că orice acţiune de cedare către palestinieni a ceea ce Israelul consideră ca făcând parte din Ierusalim va necesita votul unei majorităţi de două treimi dintre deputaţi.
    Israelul ocupă Ierusalimul de Est şi Cisiordania de la războiul din 1967. El a anexat apoi Ierusalimul de Est, partea palestiniană a oraşului.
    Statul evreu consideră ansamblu Ierusalimului drept capitala sa, în timp ce palestinienii vor să facă din Ierusalimul de Est capitala statului la care ei aspiră.
  • Egiptul a prelungit starea de urgenţă la nivel naţional cu trei luni începând din 13 ianuarie pentru a ajuta la combaterea pericolelor şi a finanţării terorismului.
    Egiptul a impus prima dată actuala stare de urgenţă în aprilie, anul trecut, după atacurile comise împotriva a două biserici soldate cu cel puţin 45 de morţi. Starea de urgenţă a fost prelungită în iulie şi din nou în octombrie, anul trecut.
  • În 2017 au ajuns în Europa, prin traversarea Mediteranei, 171.635 de migranţi, faţă de 363.504 de migranţi în anul 2016, a anunţat, la Geneva, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie.
    În acelaşi timp, s-a redus şi numărul deceselor în timpul traversării Mediteranei de către migranţi cu destinaţia Europa – 3.116 în 2017 faţă de 5.143 în anul precedent, potrivit sursei citate.


Scrieti un comentariu