Prisma » Cultură » “Luministul” – Marele Premiu la “Am-Fi-Teatru”

“Luministul” – Marele Premiu la “Am-Fi-Teatru”

Elevii Liceului Traian Vuia din Reşiţa au câştigat Marele Premiu la Festivalul Concurs “Am-Fi-Teatru”

Ediţa a 14-a a Festivalului Concurs “Am-Fi-Teatru”, dedicat elevilor din ciclul primar, gimnazial şi liceal, a adus pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor trupe de teatru de la şcolile şi liceele din Reşiţa, Caransebeş, Moldova Nouă, Oraviţa, Teregova şi Greoni. După consumarea celor două zile de competiţie, la sfârşitul săptămânii trecute, juriul, alcătuit din criticul de artă Adrian Stepan, redactorul Daniela Tudor, de la Radio Reşiţa, dr. Octavian Apahideanu, ec. Manuela Maliţa şi bibliotecarul Ioan Bujor, a acordat Marele Premiu trupei de teatru a Liceului Traian Vuia din Reşiţa. Elevii au prezentat pe scenă spectacolul “Luministul”, de Constantin Cheianu, în regia actriţei Camelia Ghinea, de la Teatrul de Vest din Reşiţa.

Referitor la spectacolul “Luministul”, Camelia Ghinea, ne-a declarat: “Este o parabolă cu privire la superficialitatea vieţii, privită ca o excursie de plăcere, la barierele insesizabile dintre autentic şi fals. Elevii şi-au intrat bine în rol şi au creat personaje remarcabile. Un punct central al piesei îl reprezintă întâlnirea dintre o tânără fată şi un preot, personaje interpretate de elevii Iasmina Ştefanovici şi Silviu Bircea, întâlnire în care se pune problema unde se termină binele şi unde începe plăcerea. Dar, şi elevii Mădălina Lupitu – fantoma, Anca Andreea Tiuc – turistă şi Marius Filip – gropar, au făcut roluri expresive, au înţeles şi au redat caracterul personajelor. Toţi cei opt elevi au fost extraordinari şi au lucrat cu multă seriozitate şi entuziasm. Trebuie să o menţionez şi pe coordonatoarea cercului de teatru de la Traian Vuia, pe doamna profesoară Lenuţa Novac, care ne-a sprijinit în tot ce am realizat”.

Au mai fost acordate câte trei premii la fiecare ciclu, Premiul I, la ciclul primar, fiind adjudecat de Şcoala din Teregova, cu piesa “Făt-Frumos când era mic”, Premiul I, la ciclul gimnazial, a fost obţinut de elevii Colegiului Naţional Traian Lalescu din Reşiţa, cu spectacolul “O preselecţie furtunoasă”, iar Premiul I, la ciclul liceal, a fost obţinut de Liceul Teoretic Mircea Eliade, cu spectacolul “Păpuşarul”.

Premii de interpretare au primit elevii Robert Braun – Liceul Teoretic Mircea Eliade Reşiţa, Ana Patricia Codilă şi Cristian Ioan Ianoşigă – Şcoala generală din Teregova, Roberto Neamţu – Liceul Teoretic Traian Lalescu Reşiţa, Alexandra Coman şi Mihăiţă Moroşanu – Grup Şcolar Moldova Nouă.

Spectacolul de gală şi înmânarea premiilor vor avea loc sâmbătă 26 mai, în cadrul maratonului cultural “7 zile – 7 arte”, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa.

Matei Mircioane

Spread the love


Scrieti un comentariu