Prisma » Naţional » Pe scurt, 17 mai 2018

Pe scurt, 17 mai 2018

  • Senatul a respins, în şedinţa plenului de luni, 14 mai, moţiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei, iniţiată de 36 de senatori USR şi PNL.În favoarea moţiunii s-au exprimat 35 de senatori şi 71 au votat împotrivă
  • Guvernul a majorat la 250 de lei plafonul maxim pentru beneficiarii eligibili ai programului „Euro 200” pentru acordarea unui ajutor financiar elevilor şi studenţilor în vederea achiziţionării de calculatoare
  • Guvernul a adoptat, în şedinţa din 10 mai, o ordonanţă de urgenţă care reglementează încheierea şi derularea parteneriatului public-privat
  • Persoanele care au donat pentru ”Cuminţenia Pământului” îşi vor primi banii înapoi
  • Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu mai multe instituţii publice, a lansat marţi, 8 mai, Campania Naţională „Informare acasă! Siguranţă în lume!”, ediţia 2018. Campania îşi propune informarea cetăţenilor români asupra riscurilor la care se pot expune odată cu decizia de a căuta un loc de muncă, un program de studii sau de a se stabili în afara graniţelor României.
  • În Şedinţa de Guvern din 10 mai 2018 s-a aprobat modificarea şi completarea H.G. nr. 443/2017 privind Programul Naţional Apicol pentru perioada 2017-2019, a normelor de aplicare, a valorii sprijinului financiar, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia.
  • Începând de miercuri, 16 mai 2018, orice persoană care realizează venituri din activităţi economice sau alte categorii de venituri are posibilitatea să le declare online prin intermediul formularului electronic inteligent al Declaraţiei Unice disponibil în Spaţiul Privat Virtual (SPV), informează MFP.
  • Senatul, în calitate de Cameră decizională pentru acest act legislativ, a adoptat – 76 de voturi „pentru”, o abţinere şi 27 de voturi „împotrivă” – propunerea legislativă privind extinderea învăţământului general obligatoriu de la 11 la 15 clase, cuprinzând ultimii doi ani ai învăţământului preşcolar, învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi învăţământul liceal până în anul 2020.
    Astfel, „învăţământul general obligatoriu este de 15 clase şi cuprinde ultimii doi ani ai învăţământului preşcolar, învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii doi ani ai învăţământului secundar superior. Învăţământul preşcolar şi învăţământul liceal devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030”.
  • Senatul, for decizional, a adoptat un proiect legislativ care prevede extinderea termenului în care un examen de titularizare pentru cadrelor didactice este valabil, de la şase la zece ani.
    Potrivit actului legislativ, cadrele didactice în unităţi de învăţământ preuniversitar particular trebuie să obţină nota şi media de cel puţin 7.00 la un concurs naţional unic de titu-larizare în învăţământul preuniversitar, în ultimii zece ani.
    În prezent, legea prevede că aceste cadre didactice trebuie să obţină cel puţin media/nota 7.00, la un concurs naţional unic de titularizare în învăţământul preuniversitar de stat, în ultimii şase ani.
  • Guvernul a aprobat o hotărâre pentru modificarea articolului 117 al Regulamentului pentru furnizarea şi utilizarea energiei termice, aprobat prin HG nr. 425/1994.
    Astfel, prin modificarea prevederilor acestui articol, se reduce intervalul orar pentru care este determinată valoarea medie a temperaturii aerului, de la intervalul orar 18.00 – 6.00, la intervalul orar 20.00 – 6.00. Rămâne, însă, valabilă în continuare prevederea potrivit căreia furnizarea energiei termice are loc după înregistrarea, timp de 3 zile consecutiv, a unor valori medii ale temperaturii mai mici de +10°C, iar sistarea încălzirii se face după 3 zile consecutive în care temperatura medie a aerului exterior depăşeşte +10°C.
  • Guvernul a adoptat, în şedinţa din 16 mai, proiectul de lege care să permită funcţionarilor, agenţilor temporari şi contractuali ai instituţiilor comunitare să îşi exercite dreptul de transfer al pensiilor, prin:
    – transferul drepturilor de pensie din sistemul de pensii al instituţiilor Comunităţilor Europene către sistemele de pensii existente în statele membre;
    – transferul drepturilor de pensie dobândite în sistemul naţional de pensii către schema funcţionarilor publici ai Comunităţilor Europene.


Scrieti un comentariu