Prisma » Social » Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă continuă testările RO-ALERT

Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă continuă testările RO-ALERT

Aplicaţia a fost testată pentru judeţul Caraş-Severin pe 21 septembrie şi în intervalul 24-26 septembrie.

Sistemul RO-ALERT este folosit în situaţii majore în care viaţa şi sănătatea cetăţenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundaţii ameninţătoare, atac terorist sau alte situaţii care ameninţă grav comunităţile.

Sistemul ”RO-ALERT” are o serie de avantaje:

  • Transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul reţelelor operatorilor de telefonie mobilă;
  • Transmiterea rapidă a mesajelor către toţi utilizatorii aflaţi în arealul ameninţat chiar în condiţii de congestie a reţelelor operatorilor de telefonie mobilă;
  • Afişarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenţie a utilizatorului;
  • Repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile;
  • Receptarea mesajelor de avertizare şi de către terminalele aflate în roaming;
  • Acurateţea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informaţiilor furnizate de surse autorizate.

Sistemul RO-ALERT este implementat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Mesajele RO-ALERT pot fi recepţionate pe întreg teritoriul României acolo unde există acoperire a reţelelor publice de comunicaţii mobile şi nu este necesară instalarea unei aplicaţii pe telefoanele mobile. Sistemul RO-ALERT funcţionează indiferent dacă utilizatorul deţine servicii de tip abonament sau prepay, iar recepţionarea mesajelor nu generează costuri sau taxe suplimentare pentru utilizatori.

Mesajul de avertizare poate fi transmis doar pentru anumite zone ameninţate de situaţii de urgenţă şi este particularizat în funcţie de tipul evenimentului produs ori prognozat. Configurarea telefonului mobil nu necesită comunicarea numelui şi a numărului de telefon al utilizatorului.

Informaţii referitoare la compatibilitatea şi modul de configurare ale telefoanelor mobile cu Sistemul RO-ALERT le găsiţi în secţiunea Configurare telefon la adresa ro-alert.ro.

Spread the love


Scrieti un comentariu