Prisma » Politic » Precizări ale Biroului Electoral Central

Precizări ale Biroului Electoral Central

Având în vedere că la Biroul Electoral Central au fost înregistrate mai multe sesizări cu acelaşi obiect facem următoarele precizări:

Dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul, conform actului de identitate, aşa cum prevede art. 3 alin. (3) din Legea 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

De asemenea, cetăţenii cu drept de vot pot vota şi în unitatea administrativ-teritorială unde şi-au stabilit reşedinţa, cu cel puţin 3 luni înaintea datei alegerilor.

Alegătorii vor vota la aceeaşi secţie de votare pentru toate cele 4 funcţii: primar şi consilier local, preşedinte al consiliului judeţean şi consilier judeţean, respectiv pentru consiliul general al Municipiului Bucureşti şi pentru primarul general al Municipiului Bucureşti.

Cetăţenii care nu se află în circumscripţia electorală comunală/orăşenească/municipală de domiciliu sau de reşedinţă, dar se află în circumscripţia electorală judeţeană sau a Municipiului Bucureşti, nu pot vota numai pentru candidatul la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean şi la funcţia de consilier judeţean, respectiv pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi pentru primarul general al Municipiului Bucureşti, la o altă secţie de votare decât cea la care sunt arondaţi.

Având în vedere prevederile art. 89 alin. (1) lit.i) din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru buna interpretare a caracterului “valabil exprimat”, respectiv “nul” a voturilor exprimate la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din 10 iunie 2012, vă comunicăm următoarele:

Sunt considerate ca fiind VOTURI VALABIL EXPRIMATE, voturile exprimate în următoarele situaţii:

  • ştampila cu menţiunea “VOTAT” este aplicată în interiorul unui singur patrulater;
  • ştampila cu menţiunea “VOTAT” depăşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă (inclusiv situaţia în care ştampila este doar tangentă la un patrulater dar nu atinge şi un altul);
  • ştampila cu menţiunea “VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise diverse menţiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de menţiunile înscrise pe buletin);
  • ştampila cu menţiunea “VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a mai aplicat una sau mai multe ştampile fără să atingă vreun alt patrulater;

Sunt considerate ca fiind VOTURI NULE, voturile exprimate în următoarele situaţii:

  • pe buletinul de vot nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare;
  • buletinul de vot are alt model decât cel legal aprobat;
  • ştampila cu menţiunea “votat” are alt model decât cel legal aprobat;
  • nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea “VOTAT” în niciun patrulater;
  • ştampila cu menţiunea “VOTAT” este aplicată în două sau mai multe patrulatere;
  • ştampila cu menţiunea “VOTAT” este aplicată în două sau mai multe patrulatere chiar dacă unele ştampile au fost tăiate/anulate de alegător;
  • ştampila cu menţiunea “VOTAT” a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor;
  • ştampila cu menţiunea “VOTAT” atinge două sau mai multe patrulatere.
Spread the love


Scrieti un comentariu