Prisma » Ştiinţă » Einstein a avut dreptate, ordinea cosmică a fost restabilită

Einstein a avut dreptate, ordinea cosmică a fost restabilită

La Conferinţa Internaţională de la Kyoto din 8 iunie, directorul de cercetare de la CERN, Sergio Bertolucci, a prezentat noile rezultatele privind viteza deplasării neutrinilor de la CERN la INFN Gran Sasso National Laboratory, în timpul a patru experimente. Acesta a spus că toate cele patru, inclusiv experimentul din spatele primelor constatări potrivit cărora aceste particule se deplasează mai repede decât lumina, numit OPERA, au arătat că neutrinii, particule aproape fără masă, au călătorit repede, dar nu atât de repede.

Anul trecut, măsurătorile OPERA au arătat că neutrinii au parcurs în tunelul subteran cei 730 km între cele două laboratoare mai repede decât lumina, ajungând acolo cu 60 de nanosecunde mai devreme decât o rază de lumină.

Mulţi fizicieni au fost iniţial şocaţi, alţii au privit cu scepticism datele, un astfel de rezultat desfiinţând teoria lui Einstein potrivit căreia nimic nu poate călători mai repede decât lumina.

Această idee este în centrul teoriei sale a relativităţii speciale (relativitatea restrânsă), pe care se bazează o mare parte a tehnologiei moderne şi înţelegerea ştiinţifică.

Cercetătorii OPERA au verificat din nou activitatea lor, dar au ajuns la aceleaşi concluzii, astfel încât au apelat la comunitate fizicienilor, în speranţa că experţi din diferite centre de pe glob ar putea ajuta la rezolvarea dilemei.

Laboratoarele din întreaga lume, inclusiv alte experimente de la Gran Sasso, precum şi experimentul MINOS în Illinois şi proiectul T2K în Japonia, au încercat să recreeze constatările OPERA, dar nici unul nu au fost capabil să reproducă rezultatele, de fiecare dată neutrinii deplasându-se sub viteza luminii.

Şi CERN a început să facă mai multe teste. Primul dintre acestea, care a avut loc în martie a început să pună la îndoială constatările iniţiale. O a doua rundă de teste efectuată recent a confirmat măsurătorile revizuite.

În final, un defect la un element al sistemului de sincronizare al fibrei optice a fost depistat ca “vinovat” pentru rezultatele eronate.

“Povestea a captat imaginaţia publicului şi a dat oamenilor posibilitatea de a vedea metoda ştiinţifică în acţiune – un rezultat neaşteptat a fost controlat, bine investigat şi rezolvat în mare parte datorită colaborării dintre experimente în mod normal, concurente”, a declarat Bertolucci.

Personalul de la CERN caută, în prezent, bosonul Higgs, descoperire care ar putea reprezenta un salt uriaş înainte în înţelegerea Universului.

Spread the love


Scrieti un comentariu