Prisma » Politic » Tensiuni postelectorale la Ocna de Fier

Tensiuni postelectorale la Ocna de Fier

Petru Panescu

Candidatul PDL la primăria Ocna de Fier, Petru Panescu, a contestat rezultatele alegerilor din data de 10 iunie, din comună, acuzând comisia de numărare a voturilor de mai multe neregului şi de interpretare eronată, intenţionat sau nu, a unor buletine de vot.

Panescu i-a acuzat pe cei care au numărat voturile că, după ce s-a constatat egalitatea într el şi candidatul PSD, Mircea Ciobâcă, persoane neautorizate au verificat buletinele şi i-au anulat două voturi, unul pe motiv întemeiat, altul pe motiv neîntemeiat. În schimb, lui Mircea Ciobâcă nu i-au anulat un vot pe care ştampila nu se vedea.

Petru Panescu ne-a declarat următoarele: “După încheierea numărării voturilor, eu şi cu Mircea Ciobâcă, am avut un număr egal de voturi, 124, iar Mircea Ungureanu (PRM) 118. După ce s-au numărat şi cele 18 voturi din urna mobilă, egalitatea s-a păstrat între mine şi Ciobâcă, fiecare dintre cei trei candidaţi acumulând câte 6 voturi. În aceste condiţii preşedintele comisiei de numărare a voturilor, Adrian Boceanu, a decis ca voturile să fie verificate, pentru validare. Însă voturile au fost verificate şi renumărate de secretarul comunei Ocna de Fier şi de secretarul comunei Măureni, care nu ştiu ce căuta acolo. De fapt, nici secretarul comunei Ocna de Fier, doamna Rosita Boceanu, care este soţia preşedintelui comisiei, şi nici secretarul comunei Măureni nu aveau dreptul să se implice în verificarea voturilor. Pentru acest lucru voi face plângere penală. Comisia, astfel, completată cu persoane neautorizate a găsit la mine un vot pe care erau aplicate două ştampile, una pe pătratul cu numele meu, alta pe numele lui Ciobâcă. Votul a fost anulat în mod corect. Un alt buletin de vot avea ştampila pe numele meu şi un colţ al buletinului de vot era murdărit cu cerneală, de la degetele persoanei care a votat. Comisia a anulat şi acest vot. Consider un abuz anularea acestui vot, care era absolut corect. În timpul verificărilor, la voturile acordate lui Mircea Ciobâcă, s-a găsit un buletin de vot, pe care se vedea doar o urmă vagă de cerneală, o linie curbă, subţire, fără să se vadă însemnul VOTAT. Comisia a validat acest vot. Am vorbit ulterior cu Ciobâcă şi el a recunoscut că acel vot ar fi putut fi anulat de către comisie”.

Petru Panescu spune că a fost nedreptăţit, deoarece, consideră că fiecăruia dintre cei doi candidaţi în cauză trebuia să li se anuleze câte un vot, astfel că egalitatea s-ar fi păstrat şi ar fi fost obligatorie organizarea unor noi alegeri. Petru Panescu contestă şi legalitatea comisiei de numărare a voturilor, comisie în care s-au amestecat persoane neautorizate.

A doua zi după alegeri, Petru Panescu a făcut contestaţie, atât la Circumscripţia Electorală de la Ocna de Fier, cât şi la Biroul Electoral Judeţean Caraş-Severin, unde preşedinte este Rustin Ciasc. La Ocna de Fier, comisia a respins întâmpinarea depusă, apreciind că nu are obiect, problema fiind soluţionată, iar la judeţ, Rustin Ciasc i-a respins contestaţia, apreciind că problema era de competenţa Circumscripţiei Electorale din Ocna de Fier.

În întâmpinarea depusă la Circumscripţia Electorală Ocna de Fier, Petru Panescu a scris: “Faţă de cele prezentate vă rog să admiteţi contestaţia formulată şi pe cale de consecinţă să dispuneţi renumărarea voturilor şi reluarea procesului de votare pentru funcţia de primar”.

Miercuri, 20 iunie, Petru Panescu ne-a declarat că şi-a ridicat certificatul de consilier local şi renunţă la contestaţie: “De la început, eu nu am vrut scandal în comună, dar am văzut că, după ce am făcut publică nemulţumirea mea, spiritele s-au inflamat. Îmi pare rău că s-au întâmplat nereguli evidente în procesul de numărare a voturilor, nereguli care puteau influenţa rezultatul alegerilor. Dar, intenţia mea este să lucrăm în interesul comunei şi aceasta se poate materializa, deoarece noi, PDL-ul şi PRM-ul am semnat un protocol de colaborare în cadrul Consiliului Local şi avem astfel majoritatea. Cel mai important în consiliul local este să deţii majoritatea”.

Precizăm că în Consiliul Local Ocna de Fier USL a obţinut 3 consilieri, PDL – 3 consilieri, PRM – 2 consilieri şi PNŢCD – 1 consilier. Astfel, alianţa postelectorală PDL + PRM, are 5 consilieri în Consiliul Local Ocna de Fier, ceea ce, în opinia lui Petru Panescu va permite grupului PDL+ PRM să ia deciziile importante pentru propăşirea comunei.

Matei Mircioane

Spread the love


Scrieti un comentariu