Prisma » Politic » Alegere Grecia, Franţa, Egipt 17 iunie 2012

Alegere Grecia, Franţa, Egipt 17 iunie 2012

Grecia

După alegerile neconcludente din 6 mai, grecii au votat din nou în 17 iunie.

Alegătorii au dus partidul de centru-dreapta Noua Democraţie pe primul loc cu 29.7%, faţă de SYRIZA, stânga, cu 26.9%. Mişcarea Socialistă Panelenă (PASOK), a venit pe locul al treilea, cu 12.3%, după ce o mare parte din alegătorii săi (lucrătorii din sectorul public, sindicalişti şi pensionari), au votat SYRIZA.

Din cele 300 de locuri în noul parlament, Noua Democraţie are 130 de locuri, datorită unui bonus de 50 de locuri pentru partidul câştigător, PASOK 33, SYRIZA 71.

Patru alte partide mai mici vor intra, de asemenea, în Parlament: Grecii Independenţi, naţionalist de dreapta, cu 7.5% din voturi, respectiv 20 de mandate, neonaziştii Zori de Aur cu 6.9% din voturi, 18 mandate, Stânga Democrată, centru stânga, care a câştigat 6,25% din voturi, 17 mandate, şi Partidul Comunist Grec, care a primit 4.49% din voturi, 12 mandate.

Rata de absenţă la vot a fost de aproape 40%, mai mult decât a câştigat oricare partid.

Noua Democraţie şi PASOK au alternat la putere de la înlăturarea conducerii militare în 1974, până anul trecut, când situaţia economică din Grecia a obligat rivalii să împartă puterea într-un guvern de unitate naţională.

Miercuri, 20 iunie, liderul partidului Noua Democraţie, Antonis Samaras, a devenit noul prim-ministru al Greciei, după ce a obţinut sprijinul PASOK şi al partidului Stânga Democrată.

Franţa

La şase săptămâni după ce François Hollande a fost votat preşedinte al Franţei, alegătorii francezi au decis să dea preşedintelui o majoritate absolută în parlament.

Conform rezultatelor finale publicate de Ministerul de Interne, Partidul Socialist şi aliaţii săi apropiaţi au câştigat 314 din cele 577 de locuri în Adunarea Naţională, cu 25 de locuri mai mult decât majoritatea absolută necesară (289).

Pentru partidul fostului preşedinte Nicolas Sarkozy înfrângerea a fost categorică, UMP (Union pour un Mouvement Populaire) obţinând doar 194 de locuri, găsindu-se în opoziţie pentru prima dată de la formarea sa în 2002. Împreună cu aliaţii săi partidul are 229 de locuri, cel mai slab rezultat al dreptei conservatoare din 1981.

Turul de scrutin a marcat şi întoarcerea Frontului Naţional (FN) în Parlament prin 2 membri, unul dintre ei, nepoata liderului Marine Le Pen, Marion Maréchal-Le Pen (22 ani), devenind cel mai tânăr membru al legislativului, în istoria celei de-a Cincea Republici. FN nu a mai fost ales pentru Palais Bourbon (numele comun dat clădirii care găzduieşte Adunarea Naţională Franceză) din 1986, când reprezentarea proporţională le-a adus 35 de locuri. Acum, victoria lor este pur simbolică. Datorită numărului mic de aleşi, aceştia vor avea timp redus pentru luări de cuvânt şi pot pune doar o singură întrebare la fiecare două luni.

Potrivit Ministerului de Interne, rata de abţinere a ajuns la aproape 44%, ceea ce este un record în a Cincea Republică.

Egipt

Frăţia Musulmană s-a declarat victorioasă după turul doi al alegerilor prezidenţiale din Egipt. Partidul Libertăţii şi Dreptăţii al Frăţiei Musulmane a declarat că preşedintele său, Mohammed Mursi, a primit 52% din voturi, în timp ce fostul prim-ministru Ahmed Shafiq a primit 48%. Rezultatele oficiale sunt aşteptate, cel mai devreme, joi, 21 iunie.

Indiferent de rezultat situaţia din ţară rămâne fluidă. Cu Parlamentul dizolvat şi legea marţială din nou în vigoare, la trei săptămâni de la expirarea ei, Consiliul Suprem al Forţelor Armate menţine o mare parte din puterea legislativă, controlul asupra bugetului şi va determina cine scrie noua Constituţie.

Spread the love


Scrieti un comentariu