Prisma » Politic » Vizită la nivel înalt în Caraş-Severin

Vizită la nivel înalt în Caraş-Severin

Ivo Jisipovici

Preşedintele Croaţiei a fost primit în judeţ cu simpatie de către administraţia judeţeană şi municipală, precum şi de comunitatea croată.

Şeful Statului Croat, preşedintele Ivo Jisipovici, a vizitat marţi Caraş-Severinul, în cadrul vizitei sale oficiale în România. Înaltul demnitar continuă astfel tradiţia statului dalmat, de a da un semnal comunităţii croate celei mai numeroase din ţară, care trăieşte în judeţ, că există preocupare faţă de ea. De altfel, încă de la desprinderea Croaţiei din Iugoslavia şi autodeterminarea minorităţii croate de la noi ca aparţinând acestei etnii, statul dalmat a susţinut cultural, financiar şi logistic pe coraţii din Caraş-Severin. Ei au devenit prosperi de-a lungul anilor, după ce au lucrat în Croaţia, în baza cetăţeniei şi paşaportului acordate cu generozitate de acest stat.

Ivo Josipovici, ales preşedinte în 2010, de orientare social-democrată, compozitor de muzică de cameră şi expert în drept internaţional, a sosit la Reşiţa, unde a fost întâmpinat, în faţa Palatului Administrativ, de Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului judeţean, de prefectul Silviu Hurduzeu şi de primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu. După o scurtă discuţie cu autorităţile locale – axată în principal pe dezvoltarea legăturilor dintre cele două state prin intermediul comunităţii croate, pe relaţiile culturale dar şi economice şi, nu în ultimul rând, pe parteneriatul pentru aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană – preşedintele croat a vizitat Biserica Ortodoxă Pătru Iacob, apoi Sala Polivalentă, unde a avut o scurtă întâlnire cu echipa de handbal a judeţului. Hanbaliştii au dăruit preşedintelui Josipovici o minge şi un tricou inscripţionat cu numele său.

La ieşire, şeful statului a răspuns câtorva întrebări din partea presei. Ivo Josipovici a declarat că România, care de altfel a ratificat foarte repede tratatul de aderare al Croaţiei la UE, este un partener de nădejde pe drumul european al acestui stat. Şeful Statului Croat s-a declarat bucuros că s-a putut întâlni cu handbaliştii reşiţeni, ale căror succese în Chalenge Cup nu-i sunt străine şi a decla-rat că poporul croat iubeşte mult handbalul. În altă ordine de idei, preşedintele croat a propus autorităţilor reşiţene înfrăţirea cu un oraş din această republică, eventual unul în care vieţuiesc reprezentanţi ai minorităţii româneşti.

După un dejun cu autorităţile judeţene, preşedintele Ivo Josipovici a vizitat localităţile Lupac, Clocotici şi Caraşova, unde s-a întâlnit cu lideri ai comunităţii croate şi cu cetăţenii din această zonă şi a asistat la scurte spectacole folclorice.

Dan Apostolescu

Spread the love


Scrieti un comentariu