Prisma » Economic » Cehii investesc 30 de milioane de euro în sistemul hidro de pe Semenic

Cehii investesc 30 de milioane de euro în sistemul hidro de pe Semenic

Baraj Văliug

Grupul ceh a cumpărat sistemul hidroenergetic de la TMK cu aproximativ 20 de milioane de euro. După ce în anul 2010, grupul ceh CEZ a preluat sistemul hidroenergetic de la TMK contra sumei de aproape 20 de milioane de euro, acum urmează etapa a doua a investiţiei, care constă în modernizare.

Barajul de la Văliug este unul istoric pentru cărăşeni, întrucât construcţia lui a început încă din 1908. „Apa provenită de la baraj a fost dirijată, controlat, printr-un sistem de 14,6 km de canale, tunele şi viaduct până în Reşiţa, unde i s-a valorificat potenţialul energetic la hidrocentrala Grebla, asigurându-se în acelaşi timp un procent mare din necesarul de apă potabilă şi industrială a oraşului. O dată cu dezvoltarea siderurgiei la poalele Semenicului, nevoile de apă industrială şi energie electrică au crescut considerabil, aceasta devenind o prioritate naţională”, potrivit Enciclopediei Banatului, „Banaterra”.

Sistemul hidro continuă să facă istorie pentru Caraş-Severin. Asta pentru că, după ce a fost preluat de ruşii de la TMK, contra sumei de 2 euro, odată cu uzina reşiţeană, în 2010, obiectivul a fost vândut contra imensei sume de aproape 20 de milioane de euro. Tranzacţia este una istorică pentru Caraş-Severin, pentru că până în prezent este cea mai mare.

Ce planuri au cehii

Retehnologizarea totală a instalaţiilor de producţie de energie hidro reprezintă unul dintre obiectivele principale de afaceri pe termen mediu ale Grupului CEZ în România şi va fi realizată sub antreprenoriatul general al companiei Hydropol, în baza unui contract “la cheie”.

„Procesul de retehnologizare va consta în construcţii civile, respectiv, baraje şi canale, dar şi în înlocuirea tuturor echipamentelor existente: turbine, generatoare, staţii de transformare cu echipamente noi, de ultimă generaţie”, a precizat Angelica Barbu, purtătorul de cuvânt al companiei CEZ, pe zona de vest. În urma retehnologizării, CEZ îşi propune să obţină o capacitate totală instalată a sistemului hidroenergetic din proprietatea sa de peste 20MW. Finalizarea procesului este estimata să aibă loc în cea de-a doua jumătate a anului 2013.

Impact pozitiv asupra turismului

Modernizarea sistemului hidroenergetic implică oprirea producţiei pe perioada lucrărilor aferente. Acest lucru are un impact pozitiv asupra turismului local. Asta întrucât lacurile aferente amenajării hidro: Gozna, Secu, Valiug, Timis Trei Ape, îşi vor menţine nivelul natural, rămânând un punct de atracţie pentru turişti. Grupul CEZ mai investeşte, în zona Dobrogea, 1,1 miliarde Euro în realizarea celor mai mari parcuri eoliene pe uscat din Europa, cu o putere totală instalată de 600 MW. Parcurile Eoliene CEZ de la Fântânele, Grădina şi Cogealac.

Alexandra PopaScrieti un comentariu