Prisma » Social » Guvernul reia plata indemnizaţiilor pentru revoluţionari!

Guvernul reia plata indemnizaţiilor pentru revoluţionari!

Guvernul va relua plata indemnizaţiilor că-tre revoluţionari, sistată anul trecut de Guvernul Boc, dar va extinde perioada de eşalonare pentru sumele mari, va diminua cu 10% cuan-tumul indemnizaţiilor reparatorii aflate în plată şi va sista plăţile pentru revoluţionarii aflaţi în cercetare la DNA. Aceste prevederi sunt cuprinse într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, publicat pe site-ul Guvernului.

Motivând că decizia fostului Guvern, adoptată la sfârşitul anului trecut, de a nu acorda în 2012 indemnizaţiile revoluţionarilor a creat dezechilibre în viaţa beneficiarilor, proiectul actului normativ stabileşte că aceste indemnizaţii vor fi reluate în plată lunar, începând de la 1 iulie 2012, fiind calculate pe baza unor coeficienţi de multiplicare valabili exclusiv pentru acest an. În acelaşi timp, Guvernul va diminua cu 10% indemnizaţiile reparatorii ale urmaşilor Eroilor-Martiri, Răniţilor şi Reţinuţilor aflaţi la acest moment în plată.

O altă decizie prevăzută de Guvern este suspendarea la plată a indemnizaţiilor pentru un număr de 3.720 persoane cu certificate eliberate ilegal în perioada 1999-2002, până la finalizarea cercetărilor penale derulate de către Direcţia Naţională Anticorupţie.

În aceste condiţii, numărul beneficiarilor scade la 7.480 revoluţionari, pentru care efortul bugetar aferent ultimului semestru din acest an este calculat la puţin peste 95 milioane lei.

Astfel, conform Ordonanţei de urgenţă, începând de la 1 iulie 2012, „luptătorii remarcaţi în revoluţie”, vor primi din nou indemnizaţii lunare echivalente cu salariul mediu pe economie, care în prezent este de în valoare de 2117 lei.

În nota de fundamentare a Ordonanţei de Urgenţă se arată: „Faţă de situaţia actuală, se impune ca intenţia iniţială a legiuitorului român, aceea de a onora comportamentul şi sacrificiile participanţilor la Revoluţia din Decembrie 1989 să capete un conţinut concret şi decent, expresie a recunoştinţei societăţii româneşti pentru curajul manifestat în condiţii deosebit de dificile, să fie respectată.

Drepturile propuse a fi acordate prin prezentul proiect de act normativ reprezintă o modalitate de a reda demnitatea umană, măcar în parte, în raport cu aportul, pierderile şi suferinţele acestor persoane”.

Matei Mircioane



Scrieti un comentariu