Spitalele din Caraş-Severin sfidează criza
Managerii unităţilor spitaliceşti au atras milioane de euro din fonduri europene pentru dotare
Pentru că nu primesc bani de la Ministerul Sănătăţii, managerii spitalelor din Caraş-Severin au învăţat să se descurce pe cont propriu. Chiar şi în contextul crizei, la Reşiţa, s-a implementat un sistem de telemedicină unic în România, iar unitatea a primit aparatura de 500 de mii de euro printr-un proiect european. „Aparatura care în prezent se află în Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa valorează jumătate de milion de euro. 80 la sută din ea este deja funcţională. Prin intermediul ei putem conecta unitatea din Reşiţa şi cu alte spitale din România, nu doar cu cel din Vârşeţ. Acesta este un mare câştig pentru pacienţi, în primul rând. Oamenii nu mai trebuie să se deplaseze în alte oraşe doar pentru o simplă investigaţie“, a spus Dumitru Secăşan, directorul SJU Reşiţa. Unitatea are de acum laparoscop performant, dar şi microscop pentru anatomia patologică sau ecograf 4D. Acestea sunt numai câteva dintre noile aparate de care beneficiază pacienţii. Partea bună a lucrurilor este că proiectul scris în parteneriat cu vecinii de la spitalul din Vârşet, le permite doctorilor ca prin sistemul de telemedicină să se consulte cu specialişti din alte unităţi, înainte de a pune diagnosticul. În acest fel creşte şi calitatea actului medical. Managerul Dumitru Secăşan crede că este posibil ca unităţile să fie dotate cu aparatură performantă. Directorii trebuie doar să fie foarte informaţi cu privire la măsurile de finanţare pe care le lansează Uniunea Europeană.
Finanţare de milioane şi la Caransebeş
În aceeaşi situaţie este şi Spitalul din Caransebeş, care recent a câştigat un proiect care valorează peste 4 milioane de euro. Directorul unităţii spune că aceasta este o mare reuşită. Asta, în contextul în care unitatea are nevoie de dezvoltarea mai multor secţii. Odată cu implementarea proiectului, miile de locuitori care apelează la medicii din Timişoara, nu vor mai fi nevoiţi să bată drumurile până în oraşul vecin. Proiectul are o durata de implementare de un an, iar fondurile europene urmează să fie folosite pentru 4 noi servicii medicale: rezonanţă magnetică nucleară, angiografie coronariană sau periferică, mamografie digitală şi radiografie dentară. „Este vorba de achiziţionarea a 13 echipamente medicale de înaltă tehnologie, care vor reduce timpul de diagnosticare şi de intervenţie pentru a salva vieţi cu circa 85 la sută din timpul care e acum necesar, cu aparatura şi dotările pe care le avem în prezent. Evident, mai sunt prevăzute şi finisaje la săli din spital şi la interioare, o reorganizare de spaţii şi reabilitări de instalaţii sanitare, electrice, de climatizare, astfel încât serviciile de cazare pentru pacienţi să se îmbunătăţească”, a explicat directorul Gheorghe Borcean, prezent la Reşiţa la cea mai recentă şedinţă a Colegiului Prefectural.
Reţetă de succes
În paralel cu efortul depus de medici, şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin încearcă să ajute cu dotare spitalul din Reşiţa. De exemplu, forul a alocat bani pentru cumpărarea unui aparat RMN, ce va fi pus în funcţiune din luna septembrie, dar şi pentru un aparat performant, care îi ajută pe oftalmologi să pună un diagnostic mai exact.
Tatiana Popa
Publicat in: 09/08/2012 | 1 Comentariu » |
E foarte bine si frumos, dar exista posibilitatea ca medicii sa fie trimisi la “cursuri de specializare” de a invata sa discute si sa trateze asa cum trebuie …pacientul?? Egal de aparatura ultra moderna, daca medicul nu stie sa o foloseasca sau daca nu il intereseaza …pacientul in sine!!! La ce sa foloseasca acea aparatura???
Haideti sa fim seriosi…stiti destul de bine cum sint tratati oamenii si nu este din cauza lipsei de aparatura ci din lipsa de interes a medicilor!!!