Prisma » Cultură » Trenul Regal la Reşiţa

Trenul Regal la Reşiţa

Garnitura istorică va fi trasă de o locomotivă cu abur, fabricată în 1936 de UDR

Duminică, 16 septembrie, ora 16, va avea loc în cadrul evenimentului „1-40-140“ inaugurarea „Muzeului de Locomotive cu Abur Reşiţa“. Cu acest prilej, Fundaţia UDR şi Primăria Reşiţa pregătesc o surpriză reşiţenilor, atât celor nostalgici cât, mai ales, celor ce nu au văzut niciodată o locomotivă cu abur funcţională.

Locomotiva 230.516, fabricată la Reşiţa în 1936, clasată în Tezaurul Patrimoniului Naţional Cultural, va opri în spatele Muzeului de Locomotive cu Abur Reşiţa, tractând o garnitură nu mai puţin valoroasă din punct de vedere istoric – Trenul Regal. Acesta a fost comandat de Regele Ferdinand societăţii Ernesto Breda din Milano, cu specificaţia ca vagoanele sale să-i poată oferi tot confortul pe parcursul călătoriilor sale oficiale. Din nefericire, regele n-a mai ajuns să se bucure de el, garnitura fiind finalizată de-abia după moartea sa. În schimb, în vagoanele trenului au călătorit, de-a lungul timpului, Carol al II-lea, Mihai I, Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu, dar şi demnitari străini precum Gerald Ford, Henry Kissinger, Leonid Brejnev, Erich Honecker şi Todor Jivkov. Atât vagoanele Trenului Regal cât şi Locomotiva 230.516 se află într-o excelentă stare de conservare şi de funcţionare, ele fiind utilizate doar în cadrul unor evenimente speciale.

Un astfel de eveniment special îl reprezintă şi cel codificat sub denumirea „1-40-140“, dedicat aniversării a 140 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur româneşti la Reşiţa şi împlinirii a 40 de ani de la inaugurarea expoziţiei de locomotive în aer liber ce constituie, astăzi, patrimoniul celui mai mare muzeu tehnic în aer liber din Europa – MLA Reşiţa – un proiect al Fundaţiei UDR.

Spread the love


Scrieti un comentariu