Prisma » Naţional » Pe scurt, 3 octombrie 2012

Pe scurt, 3 octombrie 2012

  • Rovinieta poate fi achiziţionată, începând de miercuri, 3 octombrie, de la toate oficiile Poştei Române
  • Nivelul de calcul al accizelor pe anul viitor va fi de 4.5223 lei pentru un euro
  • Compania Naţională Poşta Română (CNPR) a modificat, începând cu 1 octombrie 2012, tarifele coletelor poştale din sfera serviciului universal
  • În urma rectificării bugetare, au fost alocate 20 de milioane de lei pentru continuarea Programului Casa Verde pentru persoane fizice până la finalul acestui an
  • Procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, al cărui mandat a expirat la începutul săptămânii, l-a împuternicit pe Daniel Morar să preia funcţia de prim adjunct al procurorului general, calitate în care va asigura interimatul de şef al Ministerului Public
  • Producţia de porumb din acest an va fi cu 60% mai mică faţă de nivelul anului trecut, estimările arătând că în acest an vor fi pierderi importante la floarea soarelui şi la porumb, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
  • Alianţa România Dreaptă (ARD) s-a lansat oficial ca alianţă electorală de centru-dreapta în vederea alegerilor parlamentare în cadrul unei construcţii politice reprezentate de Partidul Democrat Liberal, Partidul Forţa Civică şi Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat.
  • România a ocupat primul loc în Uniunea Europeană la Olimpiada Internaţională de Informatică de anul acesta. Elevii români au câştigat trei medalii de aur şi una de bronz. La Olimpiada desfăşurată în Italia au participat 304 concurenţi din 76 de ţări. Prima Olimpiadă Internaţională de Informatică s-a desfăşurat în 1989, în Bulgaria.
  • Ambasada Statelor Unite a lansat programul de imigrare Loteria Vizelor (Diversity Visa) pentru anul 2014, prin care acordă vize de rezidenţă permanentă în SUA. Perioada de înregistrare online pentru programul Diversity Visa DV-2014, a început marţi, 2 octombrie 2012 şi se va încheia sâmbătă 3 noiembrie 2012.
  • Efectivul salariaţilor la 31 decembrie 2011 a fost de 4660,5 mii persoane (mai mare cu 79,5 mii persoane faţă de anul precedent), iar numărul mediu al salariaţilor în cursul anului 2011 a fost de 4348,7 mii persoane (în scădere faţă de anul 2010 cu 27,3 mii persoane), conform unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică. Câştigul salarial mediu lunar net a fost de 1444 lei, depăşindu-l pe cel al anului 1990 cu 21,3% în termeni reali (exprimat în raport cu evoluţia preţurilor de consum ale populaţiei). Angajatorii au cheltuit în medie pe o lună 2569 lei/salariat.
  • Curtea Constituţională a admis se-sizarea democrat-liberalilor cu privire la neconstituţionalitatea plenului par-lamentului referitoare la componenţa consiliului de administraţie al Societăţii Române de Televiziune, validată la sfârşitul lunii iunie. Potrivit deciziei, cei opt membri ai consiliului îşi vor pierde această calitate. Numirea acestora în Consiliul de administraţie al Televiziunii Publice a fost atacată la Curtea Constituţională de PDL, pe motiv că la validarea noii componenţe a consiliului nu au fost luate în considerare şi cele trei pro-puneri din partea democrat-liberalilor.
  • Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) se situau la nivelul de 32,427 miliarde euro la finalul lunii septembrie 2012, în creştere cu 4,75% faţă de luna prece-dentă, când totalizau 30,954 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Centrală.
  • Începând cu data de 1 octombrie 2012, se pot înregistra Cereri de acord pentru finanţare, în temeiul H.G. nr. 797/2012 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin utilizarea tehnologiilor noi şi crearea de locuri de muncă, informează Ministerului Finanţelor Publice.
Spread the love


Scrieti un comentariu