Prisma » Mediu » Peisaj lunar la peste 40 de metri sub apă

Peisaj lunar la peste 40 de metri sub apă

Lacul Gozna este gol! După aproape o lună de când TMK Reşiţa a deschis conductele de scurgere a apei, bazinul inspiră o pustietate dusă la extrem, prin care localnicii comunei Văliug chiar simt că şi-au pierdut identitatea. Partea bună a lucrurilor este că până la vară, lacul va fi plin, din nou, astfel că turismul din zonă nu va fi afectat. Ba mai mult, oficialii de la CEZ îi asigură pe localnici de faptul că nici ecosistemul nu va suferi.

„Golirea lacului Gozna se va face lent, în condiţii de deplină siguranţă pentru ecosistemele aferente. Mai mult, TMK Hydroenergy Power va respecta toate aprobările şi restricţiile impuse de Compania Naţională Apele Române, asigurând rezerva de apă prin umplerea lacurilor Secu şi Breazova‘‘, se arată într-un comunicat de presă transmis de cehii de la CEZ.

Firma asigură că lucrările de reparaţie vor fi încheiate la începutul lunii următoare, iar până la vară turiştii vor avea unde să se scalde, dacă tot bat drumul de la Timişoara. „Operaţiunea se desfăşoară prin golirile de fund cu ajutorul vanelor cu care sunt echipate la un debit controlat de circa 4 mc/secundă. Dat fiind caracterul secetos al acestei perioade, apa evacuată din barajul Gozna va fi stocată în barajele din aval”, potrivit informării transmise de CEZ România.

Trebuie precizat că membrii Comisiei Naţionale pentru Siguranţa Barajelor au solicitat, în urmă cu mai mulţi ani, ca barajul Gozna să fie golit. Scopul solicitării a fost reabilitarea măştii metalice ce asigură impermeabilitatea barajului la infiltraţii.


  1. dorin says:

    imagini foarte faine. felicitari.

Scrieti un comentariu