Prisma » Educaţie » Ziua Europeană împotriva Traficului de Persoane, la Oţelu Roşu

Ziua Europeană împotriva Traficului de Persoane, la Oţelu Roşu

Un anunţ la mica publicitate sau o abordare a unui necunoscut pe reţelele de socializare. Un loc de muncă plătit cu mult peste aşteptări de chelnăriţă, barmană sau baby siter în străinătate. Nu se cere nici calificare, nici experienţă în domeniu. Transportul şi cazarea sunt asigurate ”din partea casei”. La telefon răspunde o persoană sociabilă, foarte prietenoasă, care ştie greutăţile de acasă, cu o poveste de viaţă pe care o prezintă ca pe o reţetă a succesului, devenită dint-o dată accesibilă oricui. Poate fi prima verigă într-un lanţ al traficului de persoane. “Peşti, oameni obişnuiţi, chiar persoane din jurul vostru binevoitoare, în aparenţă, vă pot transforma visele în adevărate coşmaruri“ a fost mesajul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, transmis adolescenţilor de la Liceul Bănăţean din Oţelu – Roşu de către actriţa Angelina Jolie prin intermediul documentarului “Inhuman traffic”. Filmul, parte dintr-o campanie, realizată împreună cu postul de televiziune MTV. cuprinde mărturiile Anei şi Tatijanei, două tinere care, fascinate de mirajul Occidentului ajung să fie sechestrate, bătute şi fără voia lor să practice în cele din urmă prostituţia. Vizionarea, prilejuită de Ziua Europeană Împotriva Traficului de Persoane, a fost urmată de discuţii libere în prezenţa subcomisarului Laurenţiu Dinca şi Anei-Maria Cordun, reprezentanţi ai Centrului Regional Timişoara din cadrul A.N.I.T.P. Ei au oferit tinerilor sfaturi despre cum pot evita să cadă în capcana traficanţilor de persoane. “Nu acceptaţi oferta de muncă în străinătate fără a vă informa în prealabil despre condiţiile de muncă şi despre firma la care urmează să vă angajaţi. Înainte de a pleca, asiguraţi-vă că aveţi la voi datele de contact ale ambasadei şi nu oferiţi nimănui actele voastre de identitate. Un mod de racolare folosit în ultima perioadă este Internetul. Toţi accesaţi reţele de socializare şi sunt convins că o mare parte din cei pe care îi aveţi în lista de prieteni, nici măcar nu-i cunoaşteţi. Pentru a va atrage în plasa lor “binevoitorii” pot încerca să vă protejeze, să vă arate prietenie şi chiar pot pretinde că sunt îndrăgostiţi” le-a spus tinerilor Laurenţiu Dinca.

Evenimentul a fost realizat de către A.N.I.T.P. în parteneriat cu Cabinetul de Asistenţă Psihopedagogică al scolii. Pe viitor se doreşte implicarea elevilor în acţiuni de voluntariat, astfel încât ei să ofere informaţii utile despre prevenţia traficului de persoane, membrilor comunităţii.

Potrivit datelor furnizate de poliţie, la nivelul regiunii noastre este în creştere numărul victimelor minore, exploatate în special prin obligarea la practicarea prostituţiei şi pornografiei infantile. Majoritatea provin din familii sărace, destabilizate sau monoparentale.

Otilia Tichelea Ploscariu

Spread the love


Scrieti un comentariu