Prisma » Naţional » Pe scurt, 7 noiembrie 2012

Pe scurt, 7 noiembrie 2012

  • A fost lansat Serviciul de alertă SMS al MAE de atenţionare pentru cetăţenii români care călătoresc în străinătate, în statele care datorită condiţiilor interne au un anumit grad de risc
  • Ministerul Mediului şi Pădurilor a lansat campania “Împădurim România!”. 26 de milioane de puieţi vor fi plantaţi în toată ţara în luna noiembrie
  • În şedinţa din 2 noiembrie 2012, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25% pe an
  • O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional se află la Bucureşti, între 6 şi 14 noiembrie
  • Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi-a propus să lanseze la privatizare 50 de societăţi comerciale la care deţine pachete majoritare şi minoritare de acţiuni, în anul 2013, potrivit unui comunicat al instituţiei. În portofoliul actual al AVAS se află 329 de societăţi comerciale din care 13 sunt majoritare şi 316 minoritare.
  • Pentru semestrul II al anului 2012, începând cu luna noiembrie, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă este de 400 lei iar valoarea nominală a unui tichet de masă este de 9 lei.
  • Ministrul justiţiei l-a propus pe Tiberiu Niţu pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi pe Ion Irimie pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Propunerile au fost trimise deja Consiliului Superior al Magistraturii, care se va reuni în data de 22 noiembrie pentru avizarea celor doi (aviz consultativ). Decizia finală îi aparţine preşedintelui Traian Băsescu.
  • Guvernul a adoptat o Hotărâre prin care se stabileşte, pentru anul 2012, un cuantum al plăţilor naţionale directe complementare de 35 euro/ha. Totodată, pentru stimularea activităţii în unele sectoare cu potenţial de piaţă se suplimentează plăţile naţionale directe complementare specifice, decuplate de producţie, astfel: in şi cânepă pentru fibră – 63,37 euro/ha; hamei – 300 euro/ha; tutun – 1200 euro/ha; sfeclă de zahăr – 189.62 euro/ha.
  • Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administraţie terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului; Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care se impune ca toţi beneficiarii contractelor de concesiune, arendă şi alte contracte de exploatare a terenurilor cu destinaţie agricolă, încheiate de Agenţia Domeniilor Statului să declare şi să plătească sumele curente la organele competente, subordonate ANAF. Plata cu titlul de susţinere financiară a agriculturii de către stat este condiţionată de plata în termen a redevenţei de către beneficiarii contractelor menţionate. Urgenţa adoptării actului normativ este dată de necesitatea asigurării veniturilor publice ale statului printr-o colectare eficientă a creanţelor rezultate din contractele de concesiune, arendă şi altele, încheiate cu ADS.
Spread the love


Scrieti un comentariu