Prisma » Politic » Obama, încă patru ani la Casa Albă

Obama, încă patru ani la Casa Albă

După o campanie electorală, probabil cea mai scumpă din istorie, în care actualul preşedinte şi contracandidatul republican, fostul guvernator Mitt Romney, au fost constant la egalitate în sondaje, democratul Barack Obama a reuşit să-şi asigure un al doilea mandat depăşind pragul de 270 electori, minimum necesar pentru victorie.

În Congres, republicanii păstrează majoritatea la Cameră iar democraţii au majoritatea în Senat. Configuraţia Congresului prefigurează continuarea blocajul din ultimii doi ani. La alegerile din 6 noiembrie s-au ales şi 33 de locuri în Senat şi cei 435 reprezentanţi în Camera Reprezentanţilor în toate statele.

În ziua alegerilor, americanii, de fapt, nu-şi aleg preşedintele în mod direct. Deşi numele candidaţilor apare pe buletinul de vot, teoretic, populaţia nu votează preşedintele. În schimb ei votează pentru “electorii” prezidenţiali din partea statului lor. Candidatul prezidenţial cu cel mai mare număr de voturi acumulate în fiecare stat, câştigă toate “voturile electorale” al acelui stat. Fiecărui stat i se alocă un anumit număr de electori, proporţional cu numărul membrilor statului respectiv în Congresului SUA (reprezentanţi plus senatori). Electorii celor 50 de state şi a regiunii Columbia, în număr de 538 de persoane, alcătuiesc Colegiul Electoral. Pentru a fi ales, candidatul pentru preşedinte trebuie să acumuleze cel puţin 270 de voturi din 538 posibile.

Spread the love


Scrieti un comentariu