Prisma » Educaţie » Undă verde pentru prima iniţiativă cetăţenească europeană găzduită pe serverele Comisiei

Undă verde pentru prima iniţiativă cetăţenească europeană găzduită pe serverele Comisiei

După certificarea sistemului său de colectare online de către autorităţile luxemburgheze, Fraternité 2020 a devenit prima iniţiativă cetăţenească europeană care a început să colecteze declaraţii de susţinere pe serverele Comisiei Europene. Fraternité 2020 doreşte „să îmbunătăţească programele de schimb ale UE, precum Erasmus sau Serviciul european de voluntariat, pentru a contribui la o Europă unită, bazată pe solidaritate între cetăţeni” şi a fost prima iniţiativă cetăţenească europeană (ICE) înregistrată de către Comisie.

În luna iulie, Comisia a propus găzduirea iniţiativelor cetăţeneşti europene pe propriile sale servere, ca răspuns radical la problemele semnalate de unii organizatori în ceea ce priveşte găsirea unor soluţii de găzduire corespunzătoare şi instalarea sistemelor lor de colectare online. Aceasta s-a angajat, de asemenea, să sprijine organizatorii interesaţi de utilizarea acestui serviciu în vederea obţinerii unei certificări a sistemelor lor de colectare online, astfel încât aceştia să poată începe cât mai curând posibil colectarea declaraţiilor de susţinere.

Începând din acel moment, Comisia a colaborat îndeaproape cu organizatorii şi cu Centrul naţional al tehnologiilor informaţiei [Centre des technologies de l’information de l’Etat (CTIE)] din cadrul Ministerului funcţiei publice şi al reformei administrative din Luxemburg. CTIE este autoritatea de certificare desemnată în Luxemburg, la sediul căreia sunt amplasate serverele Comisiei.

Această cooperare strânsă dă, în prezent, rezultate concrete. Iniţiativa „Fraternité 2020” a semnat un acord de găzduire cu Comisia şi a obţinut certificarea de către CTIE a sistemului său de colectare online, aceasta fiind ultima etapă necesară înainte ca site-ul internet destinat colectării online a declaraţiilor de susţinere în favoarea acestei iniţiative să poată apărea online pe serverele Comisiei. Site-ul internet este disponibil începând de astăzi.

Fraternité 2020 este prima ICE găzduită pe serverele Comisiei, însă nu este prima ICE care a început să colecteze declaraţii de susţinere online. Această onoare îi revine iniţiativei „Right 2 Water”, care utilizează o soluţie de găzduire privată. Ambele iniţiative folosesc software-ul gratuit şi cu sursă deschisă furnizat de către Comisie în vederea colectării online.

În plus, Comisia a înregistrat deja alte 10 iniţiative, dintre care patru au semnat deja un acord de găzduire cu Comisia pentru sistemele lor de colectare online şi, foarte curând, ar trebui să fie în măsură să înceapă colectarea primelor declaraţii de susţinere.

Referinţe: IP/12/1160, data 26/10/2012

Spread the love


Scrieti un comentariu