Prisma » Ştiinţă » Dincolo de 2012: De ce Lumea nu se va sfârşi

Dincolo de 2012: De ce Lumea nu se va sfârşi

21 decembrie 2012 nu va fi sfârşitul lumii aşa cum o ştim, cu toate acestea, va fi un alt solstiţiul de iarnă.

Oamenii de ştiinţă de la NASA răspund la întrebări cu privire la următoarele subiecte privind sfârşitul lumii în 2012:

Întrebarea (Î): Există ameninţări la adresa Pământului în 2012? Multe site-uri de Internet spun că lumea se va termina în decembrie 2012.

Răspuns (R): Lumea nu se va sfârşi în 2012. Planetei noastre i-a mers foarte bine de-a lungul a mai mult de 4 miliarde de ani, iar oamenii de ştiinţă credibili din întreaga lume nu ştiu de de nici o ameninţare asociată cu anul 2012.

Î: Care este originea predicţiilor potrivit cărora lumea se va sfârşi în 2012?

R: Povestea a început cu zvonuri potrivit cărora Nibiru, o planetă presupus descoperită de sumerieni, se îndreaptă spre Pământ. Această catastrofă a fost iniţial prezisă pentru luna mai 2003, dar atunci când nu s-a întâmplat nimic data catastrofei a fost mutată până în decembrie 2012 şi legată de sfârşitul unuia dintre ciclurile din calendarul mayaş antic, solstiţiul de iarnă în 2012, prin urmare, data sfârşitului a fost prezisă 21 decembrie 2012.

Î: Calendarului mayaş se termină în decembrie 2012?

R: Aşa cum calendarul de pe peretele bucătăria dumneavoastră nu încetează să existe după 31 decembrie, calendarul mayaş nu încetează să existe la 21 decembrie 2012. Această dată este sfârşitul unui lung ciclu mayaş, dar apoi – la fel ca şi calendarul dvs. care începe din nou de la 1 ianuarie – un alt lung ciclu de numărare începe pentru calendarul mayaş.

Î: Prezice NASA un “întuneric total” pe Pământ între 23 – 25 decembrie?

R: Categoric nu. Nici NASA, nici orice altă organizaţie ştiinţifică nu prezice o astfel de întâmplare. Rapoartele false privind această afirmaţie invocă un fel de “aliniere a Universului”. Nu există nici o astfel de aliniere (a se vedea întrebarea următoare).

Î: Se pot alinia planete într-un mod care afectează Pământul?

R: Nu există aliniere planetară în următoarele câteva decenii şi chiar dacă aceste alinieri ar avea loc, efectele lor asupra Pământului ar fi neglijabile. O aliniere majoră a avut loc în 1962, de exemplu, şi alte două s-au întâmplat în 1982 şi 2000. În fiecare decembrie, Pământul şi Soarele se aliniază cu centrul aproximativ al Galaxiei Calea Lactee, dar este un eveniment anual fără nici o consecinţă.

Î: Există o planetă numită Nibiru sau Planeta X sau Eris care se apropie de Pământ şi ameninţă planeta noastră cu distrugerea pe scară largă?

R: Nibiru şi alte povestiri despre planete aflate în derivă sunt o farsă pe Internet. Nu există nici o bază faptică pentru aceste afirmaţii. Dacă Nibiru sau Planeta X ar fi fost reale şi se îndreptă spre o întâlnire cu Pământul în 2012, astronomii le-ar fi urmărit de cel puţin un deceniu şi ar fi vizibile acum cu ochiul liber. În mod evident, nu există. Eris este real, dar este o planetă pitică similară cu Pluto care va rămâne în afara sistemului solar, cea mai apropiată distanţă la care se va afla de Pământ este de aproximativ 4 miliarde de mile.

Î: Care este teoria schimbării polilor? Este adevărat că scoarţa Pământului face o rotaţie de 180 de grade în jurul centrului în câteva zile, dacă nu ore?

R: O inversare în rotaţie a Pământului este imposibilă. Există mişcări lente ale continen-telor (de exemplu, Antarctica era aproape de ecuator acum sute de milioane de ani în urmă), dar care sunt irelevante pentru pretinsa inversare a polilor de rotaţie. Cu toate acestea, multe dintre site-urile care promovează dezastrul pun un comutator-momeală pentru a păcăli cititorii. Ei susţin că există o relaţie între rotaţie şi polaritatea magnetică a Pământului, care se schimbă neregulat (o inversare magnetică are loc o dată la 400.000 ani, în medie). În ceea ce ştim, o astfel de inversare magnetică nu produce nici un pericol pentru viaţa de pe Pământ. Oamenii de ştiinţă cred că o inversare magnetică este foarte puţin probabil să se întâmple în următoarele milenii.

Î: Este Pământul în pericolul de a fi lovit de un meteorit în 2012?

R: Pământul a fost întotdeauna supus impactului cu comete şi asteroizi, deşi ciocnirile mari sunt foarte rare. Ultimul mare impact a fost în urmă cu 65 de milioane de ani, şi a dus la dispariţia dinozaurilor. Astăzi astronomii NASA realizează unu studiu numit Spaceguard Survey pentru a depista asteroizii mari din apropierea Pământului cu mult timp înainte de a lovi. Am determinat deja că nu există asteroizi potenţial periculoşi la fel de mari ca cel care a ucis dinozaurii. Toate aceste lucrări se fac în mod deschis cu descoperirile postate în fiecare zi pe site-ul oficial al programului, astfel încât să puteţi vedea că nimic nu este prezis pentru a lovi în 2012.

Î: Ce simt cercetătorii de la NASA cu privire la prezicerile privind finalul lumii în 2012?

R: Pentru orice afirmaţii privind dezastre sau schimbări dramatice în 2012, unde este ştiinţa? Unde este dovada? Nu este nici una, şi pentru toate afirmaţiile fictive, indiferent dacă acestea sunt făcute în cărţi, filme, documentare sau pe Internet, nu putem schimba acest fapt simplu. Nu există dovezi credibile pentru oricare dintre afirmaţiile făcute în sprijinul producerii de evenimente neobişnuite în decembrie 2012.

Î: Există un pericol legat de furtuni solare gigantice estimate pentru 2012?

R: Activitatea solară are un ciclu regulat, cu vârfuri la intervale de aproximativ 11 ani. Lângă aceste vârfuri de activitate, unele exploziile solare pot provoca întreruperea comunicaţiilor prin satelit, cu toate că inginerii au învăţat cum să construiască electronice care sunt protejate împotriva celor mai multe furtuni solare. Dar nu există nici un risc special asociat cu anul 2012. Următorul vârf de maxim solar va avea loc în intervalul de timp 2012-2014 şi se preconizează a fi un ciclu solar mediu, asemănător ciclurilor anterioare.

sursa NASA

Cele mai multe din prezicerile pentru 2012 se bazează pe confundarea iluziilor cu realitatea, nebunia sălbatică pseudoştiinţifică, ignoranţa în astronomie, şi un nivel de paranoia demn de Noaptea Morţilor Vii.

Chiar când prezicătorii se vor trezii a doua zi după pretinsa Apocalipsă, nu se vor opri. Unii dintre ei vor crede că se va întâmpla anul viitor sau în anul următor. Există întotdeauna oameni care vor să existe o Apocalipsă.

De fapt, poate au dreptate. Ceasul ticăie. Şi e sfârşitul lumii aşa cum o ştim.

Spread the love


Scrieti un comentariu