Prisma » Ştiinţă » Racheta Vega este gata pentru primul zbor

Racheta Vega este gata pentru primul zbor

Vega, noul lansator al Agenţiei Spaţiale Europene, este o rachetă foarte elegantă cu patru trepte de dimensiuni ceva mai mici decât Arianne (o rachetă dintr-o generaţie anterioară).

Este proiectată pentru a face faţă unei game largi de misiuni şi configuraţii a sarcinii utile, în scopul de a răspunde diferitelor oportunităţi de piaţă.

În particular, aceasta oferă configuraţii în măsură să transporte sarcini utile variind de la un singur satelit până la un satelit principal plus un număr de microsateliţi.

Vega este compatibilă cu masă de sarcină utilă de la 300 kg la 2500 kg, în funcţie de tipul şi altitudinea orbitei cerute de clienţi. Valorile de referinţă sunt de 1500 kg la o latitudine de 700 km, pe orbita polară.

Prima lansare, VV01, este programată pentru 9 februarie la Centrul Spaţial al ESA din Guyana Franceză. Va transporta nouă sateliţi pe orbită: LARES şi ALMASat-1, ai Agenţiei Spaţiale Italiene, împreună cu şapte CubeSats (nanosateliţi standard CubeSat) de la universităţi europene.

Această misiune are ca scop testarea sistemului de lansare Vega, inclusiv a vehiculului, infrastructura şi operaţiunile de lansare, de la pregătirile de lansare până la separarea sarcinii utile şi desprinderea modulului superior.

Programul CubeSat al ESA a început în 2007, când agenţia a decis să includă o componentă utilă de învăţământ la zborul inaugural al vehiculului de lansare Vega.

CubeSats sunt nanosateliţi de dimensiuni standardizate (cuburi de 10 cm pe fiecare parte, cu o masă maximă de 1 kg), care pot fi operate de la universitate sau posturi de radio amator la sol. Ele sunt folosite ca un instrument educaţional care oferă experienţă pentru studenţii în inginerie aerospaţială în proiectarea, dezvoltarea, testarea şi operarea sistemelor unui vehicul spaţial dar şi a sistemelor terestre.

Cei şapte nanosateliţi care vor fi lansaţi cu zborul inaugural Vega au fost dezvoltaţi de mai mult de 250 de studenţi din şase ţări diferite în ultimii patru ani.

Între ei se află şi primul satelit românesc, Goliat. Acesta are masa de 1062 g şi dimensiuni aproximative 100 x 100 x 100 mm3.

Satelitul va transporta trei experimente ştiinţifice: măsurarea fluxului de micrometeoriţi (SAMIS), măsurarea radiaţiilor totale pe orbită (Dose-N) şi Ciclop, un captator de imagine pentru observarea Terrei şi mediului circumterestru cu senzor de 3 megapixeli şi o rezoluţie spaţială de 21×28 m, distanţa focală 57 mm.

Va fi plasat pe orbită terestră joasă, perigeu – 300 km, apogeu – 1450 km. Centrul de operare se află la Măgurele şi vor fi folosite două staţii de sol, una situată la Măgurele şi cealaltă la Marisel, lângă Cluj. Durata misiunii este de 6 luni iar timpul de viaţă pe orbită 1 – 3 ani.

Spread the love


Scrieti un comentariu