Prisma » Social » “Guvernul nu ştie că Reşiţa există!”

“Guvernul nu ştie că Reşiţa există!”

“Guvernul României nici nu ştie că oraşul Reşiţa există”, au spus protestatarii din Reşiţa, după ce au aşteptat mai bine de două săptămâni după un răspuns la o petiţie transmisă lui Emil Boc şi Guvernului, prin intermediul Prefectului judeţului Caraş-Severin. Pentru că nu au primit răspuns, o delegaţie a manifestanţilor a cerut, marţi 31 ianuarei, o întrevedere cu Prefectul, Octavian Ţunea, pentru a-şi exprima nemulţumirea cu privire la faptul că Guvernul, nu numai că nu pune în aplicare revendicările exprimate în scris, dar nici măcar nu se oboseşte să răspundă la o scrisoare oficială, trimisă în numele cetăţenilor nemulţumiţi din Reşiţa.

Prefectul a primit un grup de şapte reprezentanţi ai manifestanţilor şi le-a ascultat doleanţele. Unul dintre purtătorii de cuvânt ai grupului, Daniel Axman, a acuzat Guvernul şi “Preşedintele jucător” că prin măsurile economice luate au dus la excluderea socială a 10 milioane de români. Axman a spus că reşiţenii vor continua să protesteze în piaţa publică, cerând demisia Puterii, până când nu vor fi satisfăcute revendicările depuse la Prefectură şi înaintate Guvernului în data de 17 ianuarie, a.c. Iată care sunt acesta revendicări:

  1. Renunţarea la distrugerea statului social;
  2. Stabilirea unui salariu minim pe economie de 1 000 de lei;
  3. Renunţarea la setul de legi ce vizează reducerea pensiilor şi salariilor;
  4. Revenirea la un TVA de 19%
  5. Începerea discuţiilor cu partenerii sociali pentru modificarea următoarelor legi: Legea 1/2011, Legea 95/2006, Codul Muncii, Legea 62/2011 – Legea Dialogului Social;
  6. Anularea debitelor stabilite de către Curtea de Conturi pentru salariaţii din sistemul bugetar;
  7. Acordarea tuturor drepturilor stabilite prin CCM sau prin legi speciale;
  8. Renunţarea la comasarea alegerilor;
  9. Stabilirea unui raport maxim între salariul minim pe economie şi salariul maxim de 1/15;
  10. Respectarea dorinţei membrilor de sindicat de a le fi reţinută cotizaţia pe statul de plată;

În document mai erau cuprinse şi revendicări adresate autorităţilor judeţene şi locale, cum ar fi alocarea către primării a fondurilor venite de la Guvern, după numărul de locuitori, nu după criteii politice, precum şi instituţionalizarea unor forme de dialog social pentru stabilirea unui plan de dezvoltare a Reşiţei.

Prefectul a răspuns că recunoaşte dreptul cetăţenilor de a protesta, a spus că a înaintat petiţia Guvernului şi a promis că va interveni, din nou, la Guvern pentru a primi un răspuns la petiţia cu cele 10 revendicări. Prefectul, însă, a fost de părere că, probabil, nu toţi cetăţenii judeţului sunt de acord cu aceste cereri, întrucât sunt relativ puţini cei care protestează. Manifestanţii nu au fost de acord cu această afirmaţie, spunând că oamenii nu ies la proteste deoarece şefii lor îi ameninţă. Întrevederea s-a încheiat după ce Prefectul, Octavian Ţunea, a promis că va interveni pentru rezolvarea unui caz social respectiv, al unei femei care solicită de mai mulţi ani o locuinţă.

În tot acest timp, manifestanţii din piaţă nu au încetat să scandeze: “Jos Guvernul!”, Jos Băsescu!”, “Jos mafioţii!”, “Jos PD-L-ul!” Marţi, 31 ianuarie, a fost a 17-a zi de proteste la Reşiţa şi, la fel ca în celelalte zile, protestatarii reşiţeni au ocupat spaţiul din faţa clădirii în care se află Consiliul Judeţean şi Prefectura Caraş-Severin. Au fost aproximativ 70 de manifestanţi care au scandat aceleaşi lozinci, privind demisia Guvernului, a Preşedintelui şi a Partidului Democrat-Liberal, acuzând actuala Putere că este cauza sărăciei şi a corupţiei din România. Protestatarii au subliniat, din nou, că nu reprezintă niciun partid, nicio asociaţie ori sindicat, ci sunt reprezentanţii cetăţenilor nemulţumiţi.

Câţiva cetăţeni, recunoscuţi drept lideri ai grupului, şi care dădeau tonul la scandări, au amintit că toate partidele care s-au perindat la Putere sunt vinovate de sărăcirea populaţiei ţării, în general, precum şi a Reşiţei şi a judeţului Caraş-Severin, în particular. Unul dintre aceşti lideri, Mihai Orbulescu, ne-a informat că, deşi aprobarea, dată de Primărie, pentru manifestaţiile din piaţă urma să expire miercuri, 1 februarie, protestele vor continua, deoarece a fost depusă o nouă cerere pentru autorizarea unor mitinguri de protest, însă aceasta nu s-a făcut în numele vreunei asociaţii de revoluţionari sau în numele vreunui sindicat, ci la solicitarea Grupului de Protestatari din Reşiţa. Astfel autorizarea mitingurilor s-a prelungit până în data de 15 februarie.

Matei Mircioane

Spread the love


Scrieti un comentariu